ВМА: Србија памти савезничку Бизерту

Тим стручњака припрема се да реконструише гробља на којима су у северној Африци, најчешће без обележја, од 1916. до 1919. сахрањени српски војници, најављено је на скупу на ВМА.

Заступник начелника ВМА пуковник Зоран Шегрт рекао је на скупу којим је обележена 99. годишњица искрцавања првог транспорта српске војске у луку Бизерта у Тунису, да иницијатива има за циљ да се не заборави прошлост, јер без разумевања прошлости нема ни будућности, преноси Танјуг.

Говорећи о значају 9. јануара за избављење српске војске после албанске голготе и улози Бизерте као базе за лечење, Шегрт је подсетио да су велику подршку и помоћ пружили савезници, пре свега Француска.

О том периоду српске историје сведочи и 87 ратних фотографија из северне Африке које су представљене на изложби "Србија памти савезничку Бизерту", чији је аутор потпуковник у пензији Лука Николић, потомак Ђунисија Николића из села Заовине који је сахрањен на гробљу Ференвил у Тунису.

"Он је, бавећи се породичном историјом, успео да истина о овим догађајима нађе пут до свих нас", рекао је др Шегрт.

Николић је пет година трагао за српским војничким гробљима у северној Африци и утврдио да је, по завршетку Првог светског рата, на њима остало 3.226 војника, рекла је представница Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Нада Петровић.

Изражавајући жаљење што се готово половини ових жртава ни име не зна, Петровићева је додала да "многи млади знају за Тунис као туристичку дестинацију, али не знају да је од ту сахрањено готово 2.000 српских војника погинулих у Првом светском рату".

"Њих 1.483 сахрањено је без имена и презимена", рекао је Лука Николић и најавио да ће тим Републичког завода за заштиту споменика културе Србије ускоро почети да обележава све гробове српских војника у северној Африци.

Николић је истакао да да је наша дужност да не заборавимо жртве наше војске и заштитимо историјску баштину.

Због тога, додао је Николић, у нашу амбасаду у Тунису транспортована је спомен-плоча којом ће се обележити место на коме су 9. јануара 1918, са крстарице "Виктор Иго", у луци Бизерти искрцани српски војници.

Међу њима је било и много рањених из 10. кадровског пука мајора Драгутина Гавриловића, рекао је Николић.

Скуп су организовали Секција за историју медицине Српског лекарског друштва и ВМА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи