Читај ми!

Вербић: Учите децо, без обзира на штрајк

Министар просвете Срђан Вербић поручио је ученицима да марљиво уче, а директорима да праве план надокнаде пропуштених часова током штрајка настваника.

Министар Вербић је у Лесковцу, где је присуствовао трибини "Како до бољег статуса наставника", рекао да је "порука ученицима да морају да уче, јер не постоји оправдање за неучење", преноси Бета.

"Мора да се загреје столица, мора да се учи без обзира каква била ситуација у школи, јер ова година није најгора година коју памтимо", рекао је Вербић.

Министар је навео да су за надокнаду часова одговорни директори школа, додавши да у овом тренутку не постоје системска решења за побољшање финансијске ситуације просветних радника.

"Финансијски бенефит за прекид штрајка се у овом тренутку не нуди, у овом тренутку разговарамо о томе како да ситуација буде што регуларнија, да штета по ученике буде што мања. Сви смо на истом задатку, добро се разумемо, без обзира што системска решења, која се тичу финансјске ситуације, још немамо", истако је Вербић.

Министар се сложио са констатацијом новинара да није у реду да "наставници примају мање плате од шофера у локалним самоуправама".

Вербић је оценио да је неопходна израда платних група, што је један од захтева синдиката просветних радника, али је додао да је и то процес који захтева време.

"Платне групе нису нешто што може да се направи данас и да сутра заживи. Платне групе се решавају кроз Закон о платама. Да би се донео закон, он мора да буде написан, да буде у јавној расправи, да добије мишљење свих других министарстава, Европске комисије и коначно, да буде усвојен у Скупштини", истакао је Вербић.

Министар просвете је поновио да ће бити рационализације у просвети, али и да постоји могућост да већ сутра буде потписан посебан колективни уговор са представницима синдиката.

"Колективни уговор је усаглашен између представника синдиката и министарства просвете. Чекају се мишљења других министартсва на овај предог уговора", рекао је Вррбић.

Напоменуо је да очекује да Студенски парламент на Филозофском факултету у Београду преузме иницијативу за посредовање између управе факултета и студената.

Просветни радници иначе захтевају да се њихове плате изузму из уредбе Владе о смањену зарада, затим, хитно увођење Закона о платним групама и потписивање посебног колективног уговора.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи