Читај ми!

Два века стара звона на Лазарици

Приликом богослужења, звона у православним храмовима оглашавају се од 10. века. Ипак, мало је сачувано старих звона. Једно од звона које је током Првог српског устанка Цркви Лазарици поклонио вожд Карађорђе, делило је судбину народа. Турци су га поново украли и враћено је тек после 115 година. Оно и данас у Крушевцу позива на службу.

По ослобођењу Крушевца од Турака 1833, у Лазаричкој цркви почела су богослужења, али без звона која су однели освајачи. Тада се изгубио траг и Карађорђевом звону изливеном 1812. године у Београду.

"Познато је да је звоно пре свега у свести народа дубоко укорењено као симбол слободе, као симбол јединства и симбол православне цркве", каже Жељко Марковић, старешина Лазарице

Зато је Општинство крушевачко пожурило и за годину дана Цркви Пресвете Богородице поклонило три нова звона. Од потраге за старим, међу којима и Карађорђевим се одустало.

Звона су звонила до Првог Светског рата када су их однели Аустроугари. На нова звона Лазарица је чекала четири године.

Али убрзо је Црквеној Управи стигло писмо жанадармеријског наредника Николе Вранића са описом звона на коме је писало да га је Лазарици поклонио неумрли Вожд Карађорђе, пре 115 година. Утврђено је да је дуго красило сахат кулу у Неготину на Вардару са које је потом скинуто.

"И по сведочењу једног Крушевљанина жандарма Радослава Митровића, гонећи некакве лопове из Кавадараца, стигао је до Неготина и у једном подруму ухватио их у моменту када су се спремали да претопе Карађорђево звоно", каже Љубица Петковић, библиотекарка и летописац Цркве Лазарице.

Звоно је коначно стигло у Крушевац на Богојављање 1928., а намештено на Светог Јована, два дана касније. И дан данас се оглашава са куле звоника Лазарице, са још два звона из 1921. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи