Читај ми!

Скупови подршке новинарима "Шарли ебдоa"

Новинарска удружења и грађани широм Србије одржали су протестне скупове у знак солидарности с убијеним новинарима француског часописа "Шарли ебдо".

У центру Беогарад вечерас је испред француског Културног центра одата пошта француским новинарима убијеним у терористичком нападу у Паризу и поручено да тај злочин треба да буде последњи у низу напада на медијске посланике.

Скуп солидарности је организовало Независно удруžење новинара Србије а окупљени медијски посленици али и грађани су симболичним паљењем свећа одали пошту јуче убијеним колегама листа "ШŠарли ебдо"

Уз велики транспарент "Стоп убијању новинара" и натписима на француском, енглеском и српском језику "Сви смо ми Шарли" окупљени су испред француског Културног центра палили свеће.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић је рекао да то удружење жели да овим скупом изрази саучешће породицама страдалих новинара у јучерашњем терористичком нападу.

"То није само пуцањ у наше колеге, то је пуцањ у демократију у слободу изражавања у наше право да обавештавамо грађане о свему што се дешава у свету", рекао је Обрадовић.

Он је, подсетивши да је у прошлој години убијено 118 новинара, истакао у изјави представницим медија да се мора зауставити насиље над новинарима.

Скупу солидарности приствовали су бројни новинари, министар културе Иван Тасовац, директор Кинотеке Радослав Зеленовић...

Чланови Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) одржали су у Грачаници протестни скуп поводом терористичког напада у Паризу у којем су убијени новинари француског сатиричног часописа "Шарли ебдо", преноси Танјуг.

Новинари из Грачанице су са скупа послали поруку у којој траже заштиту новинарске професије, а породицама десеторо страдалих колега из Француске упутили искрено саучешће.

Они су испред Дома културе у Грачаници, код обележја "мисинг", носили слике убијених колега из Француске и поруке солидарности, а председник ДНКиМ-а Будимир Ничић, рекао је да је тај терористички напад "јасан показатељ да новинари никада и нигде нису безбедни, ни у рату, ни у миру".

"Посебно је страшно кад новинари страдају или буду нападани у миру. Ми овде на Косову то најбоље знамо јер је петоро наших колега убијено или киднаповано у последњих 15 година од када је овде стигло наводно благостање и мир. Ова вест о нашим убијеним колегама је посебно узнемирила нас српске новинаре јер делимо сличну муку. Већ 15 година боримо се да сачувамо своје животе и, за разлику од Француске где су убице наших колега откривене за 24 сата, ми се и данас после 15 година боримо да сазнамо ко је и зашто убио и киднаповао наше колеге", рекао је Ничић, саопштио је УНС.

Члан УНС-а и ДНКиМ-а Живојин Ракочевић рекао је да злочин у Француској показује колико је слобода и у најразвијенијим демократијама крхка категорија и колико је слаб појединац, али и систем.

"То показује и колико је моћно зло, да дође и да на такав спектакуларан, готово филмски, начин прекине многе животе и прекине рад на слободи и нечему што је у самој сржи слободе и демократије. Сва поређења са овим простором су често бесмислена јер у основи ми такве неслободе живимо", навео је Ракочевић.

У знак солидарности новинари нишких, дописници националних медија и грађани окупили су се у пет до 12 у Француском институту у Нишу. Уз транспаренте "Ја сам Шарли" истакнуто је да је терористички акт на редакцију француског листа пуцањ у слободу изражавања. У Француском институту у Нишу отворена је Књига жалости.

Грађани Крагујевца су паљењем свећа испред Народне библиотеке одали почаст страдалим новинарима.

Носећи натписе "Ја сам Шарли", истакли су да је терористички акт на редакцију француског листа пуцањ у слободу мишљења, говора и писања у целом свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи