Вукчевић: Дирнули смо у осиње гнездо

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да се његова канцеларија суочава са оркестрираном кампањом ратних злочинаца и националиста, у склопу које су их неки званичници оптужили и за шпијунирање за потребе САД.

Владимир Вукчевић је, у интервјуу за агенцију АП, рекао да су његов тим и њихове породице добијали претње смрћу и да им се у националистички настројеним медијима претило нападима, преноси Танјуг.

"То је коинцидирало са нашим радом на четири случаја", рекао је Вукчевић.

АП подсећа да су двојица посланика владајуће странке поднела кривичну пријаву против Вукчевића због наводног откривања осетљивих података амбасади САД у Београду.

"Дирнули смо у осиње гнездо", додао је Вукчевић.

Један од те двојице посланика је бивши новинар Милован Дрецун, који је недавно у Скупштини Србије изјавио да су се тужиоци састали са званичницима америчке амбасаде и са њима, наводно, разговарали о актуелним случајевима које води тужилаштво, наводи америчка агенција.

"Чије је то тужилаштво за ратне злочине, Републике Србије или америчко?", питао је тада Дрецун.

Те оптужбе против тужилаштва су, како наводи АП, биле праћене новинским насловима попут "Вукчевић открива државне тајне Американцима" и чланцима у којима су провладини медији критиковали Вукчевића, као и његовог заменика Бруна Векарића.

Вукчевић је навео да иза претњи стоји "антихашки лоби" и додао: "Они имају сопствене новине."

"У Србији је и даље јак отпор према суочавању са прошлошћу", рекао је српски тужилац.

Вукчевић је навео да су међу онима који се боје да ће бити оптужени и званичници безбедносних служби који су били активни током ратова у Хрватској, БиХ и Косову, у време кад су, како наводи АП, српске снаге починиле злочине против несрба.

Посебно осетљиво питање представља напредак у истрази отмице и убиства 19 несрба, које су у фебруару 1993. починиле паравојне јединице босанских Срба, изјавио је Вукчевић.

Почетком децембра је у Србији и Босни ухапшено 15 људи под сумњом да су учествовали у том бруталном злочину, подсетила је америчка агенција. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи