Читај ми!

Промрзли старац из села Жуч у болници

Лекари куршумлијског Дома здравља спасили од смрзавања старца Драгосија Миjајловића, који је неколико дана лежао у учионици напуштене школе у селу Жуч. У Центру за социјални рад, чији је корисник, тврде да му је више пута нуђен смештај, али да га је одбијао.

На позив мештана села Жуч, лекари Хитне службе су санитетом превезли Драгосија Миjајловића у куршумлијску болницу, пошто нико од запослених у Центру за социјални рад није радио због Божића, преноси Бета.

Заменик директора Дома здравља Биљана Петровић рекла је да су екипе Хитне службе дошле одмах на позив мештана и пронашле човека у напуштеној учионици, неухрањеног, изнемоглог и промрзлог.

"Дали смо му ургентну терапију и његово здравствено стање је стабилно. Био је неухрањен, изнемогао и промрзао. Констатовали смо акутни бронхит и проблем је јер је он у поодмаклој фази Паркинсонове болести. Лична хигијена је била на јако лошем нивоу, због лоших услова за живот у тој школи. Окупали смо га и он је адекватно збринут", рекла је Биљана Петровић.

Запослени у Центру за социјални рад су јутрос, након што су медији известили о овом случају, отишли у село али нису затекли старца. Директорка те установе Невена Драговић каже да ће се након отпуштања са болничког лечења, Центар побринути да пронађе Драгославу смештај.

"Зависно од његовог пристанка и здравственог стања, обезбедићемо му Дом за старе или ћемо му одредити старатеља", истакла је Невенка Драговић.

Центар за социјални рад у Куршумлији саопштио је да нису тачни наводи, писања и извештаји појединих медија да се та установа оглушила о позиве да пружи услугу смештаја Драгосију Миjајловићу.

У саопштењу се наводи да му је више пута нуђен породични или домски смештај, али да је он то одбијао, као и сваку другу услугу и помоћ Центра, осим новчане социјалне помоћи.

"За време ванредне ситуације 2010. године Драгосије Миjајловић је био смештен у породицу Мирослава Илића, у селу Жуч, коју је након месец дана самовољно напустио. Средином 2011. године он је прихватио да буде смештен у Дом за смештај и негу старих лица у Прокупљу, али је након спроведене процедуре и одобреног места за смештај то одбио", наводи се у саопштењу Центра.

Социјални радник Центра је је почетком децембра 2014. године обишао Драгосија ради решења његовог смештаја који је он, како истиче Центар, поново одбио.

"До погоршања здравственог стања Драгосија долази током новогодишњих празника, о чему Центар није био обавештен. Центар ће наставити да ради на његовом даљем збрињавању", додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи