Празнична топлина у прихватилиштима

Божић је празник који окупља чланове породице, али често зближава и оне који нису у сродству. Онима који немају кров над главом, београдска прихватилишта покушавају да пруже празничну атмосферу.

Свечано и радно славио се Божић у привременом, али топлом дому у који се склањају угрожена деца из Београда.

Ана Калајџић из Прихватилишта за децу каже да се ручак традиционално припрема са пријатељима са којима просваљају велики хришћански празник.

"Деца имају листу жеља коју деле тај дан са својим пријатељима. Активно као велика породица сецкамо, правимо салату, правимо, колико то услови дозвољавају, један свечани мени", наводи Калајџићева.

Божићне жеље ових малишана годинама су исте - да се врате својим кућама. До тада, прихватилиште је њихово уточиште. Овде је тренутно 20 малишана, а свега је 16 кревета.

Према речима Калајџићеве, доста деце спава у дневним боравцима, по ходницима где је хладно, дува.

Права божићна атмосфера и у прихватилишту за одрасле.

"Припремљена је богата породична трпеза. Запослени се труде да створе топлу породичну атмосферу која ће заменити корисницима, који немају кров над главом, нешто што личи на дом", каже Наташа Точловац из Прихватилиште за одрасла и стара лица.

За више од 150 корисника, колико их тренутно борави у ових 940 квадрата-прихватилиште је једина адреса.

"Ово је последње што могу да добијем.Сада сам у ситуацији да сам све изгубила и посао и стан и новац и све", каже Мира Вујовић.

Драгана Чеха каже да је три-четири била код куће. "Међутим, муж није хтео да ме прими и вратила сам се овде. Сада ми је овде добро, додаје Чеха.

Владимир Голубић истиче да је у прихватилишту увек лепо.

Божић је празник даривања. Корисницима прихватилишта потребна је зимска одећа и обућа, конзервирана храна, хигијена и витамини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи