Читај ми!

Подршка струке идеји "с књижицом код приватног лекара"

Лекари у приватној пракси подржаће најаву министра здравља Златибора Лончара према којој ће осигураници РФЗО са здравственом књижицом моћи да се лече и у приватним здравственим установама.

Удружење приватних лекара и стоматолога у данашњем саопштењу подсећа да је и раније указивало на предности модела слободног избора лекара у примарној здравственој заштити, преноси Танјуг.

"Најављена промена је од стратешког значаја за цео здравствени систем с обзиром на то да представља велики реформски помак ка европским стандардима и убрзава преговоре из поглавља 28", наводи се у саопштењу.

Чланови Удружења наводе као кључну последицу новог модела демонополизацију државних давалаца услуга због преласка на плаћање лекара, односно стоматолога по принципу "новац прати пацијента".

"То значи да ће средства из фонда ићи према лекару кога бира пацијент у зависности од задовољства пруженом услугом. Принцип слободног избора лекара подстиче механизме конкурентности чиме се грађанима обезбеђује квалитетније и доступније лечење уз отклањање вештачких листа чекања", истиче се у саопштењу.

Битан ефекат промена је, како наводе, рационализација потрошње с обзиром на праксу да годишње "расипничко, дупло плаћање здравствених услуга" износи три одсто БДП, односно милијарду евра.

Подсећају и да је кашњење у модернизацији довело српско здравство на последње, 34. место у Европи, те упозоравају да ће они "који су до сада блокирали сваку промену опструирати и најављене мере", за које у Удружењу тврде да воде ка елиминисању "паразитских пословних модела којима српско здравство обилује".

У саопштењу које су потписали Јован Ракић и Бранислав Кардашевић, констатује се да здравство постоји због грађана, који очекују да када се одлуче на лечење код приватног лекара буду третирани у складу са европским стандардима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи