Амбасада Словачке: Почаст свим жртвама рата

У време сећања на 100. годишњицу почетка Првог светског рата, Словачка одаје почаст свим жртвама рата и подсећа да је на њеној територији сахрањено око 5.700 српских војника, саопштила је амбасада Словачке у Београду.

Српски војници из Великог рата сахрањени су, како је наведено у саопштењу амбасаде, на гробљима у Великом Међеру, 70 километара југоисточно од Братиславе, и у Тренчину, 130 километара североисточно од Братиславе. О тим гробљима брину надлежне локалне власти.

Гробље у Великом Међеру, где је сахрањено око 5.500 српских војника, у добром је стању и тамо је саграђена нова капела, преноси Танјуг.

Пре осам година, град је започео реконструкцију целокупног гробља, које је данас реновирано и гробнице су обновљене.

Град има добру сарадњу и са амбасадом Србије у Братислави. Представници амбасаде сваке године посећују гробље да одају почаст палим борцима.

"Мора се рећи да је у време тоталитарног режима у бившој Чехословачкој део гробља деградиран и коришћен као полигон за псе. Но, већи део гробља у Великом Међеру је свакако био нетакнут", пише у саопштењу.

Амбасада је у саопштењу навела да Војно гробље у Тренчину, које је саставни део градског гробља, није, према релевантним градским властима, у оптималном стању пошто управа гробља нема довољно финансијских средстава за свеобухватно реновирање надгробних споменика.

Стање споменика је слично као на осталим гробљима са старим гробницама, које подлежу зубу времена.

На гробљу у Тренчину се налази и такозвана "Српска капела", у коју су пренесени посмртни остаци свих српских војника - њих око 200, а "информације које су се појавиле у јавности да је у Тренчину, наводно, сахрањено 1.000 српских војника и то изван ареала гробља, нису засноване на истини, навела је амбасада Словачке.

"Словачка Република одаје почаст свим жртвама рата и високо цени то што и Република Србија и њене релевантне локалне власти обраћају пажњу на гробове словачких војника на територији Србије. Посебна захвалност припада граду Крагујевцу, који достојанствено одржава локацију код споменика словачким војницима у аустроугарској војсци, који су, по пресуди њихове команде, погубљени при крају Првог светског рата", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи