Фонд чува достојанство деце и родитеља

Председница Надзорног одбора Фонда за лечење деце у иностранству Тамара Лукшић Орландић каже за РТС да родитељима није лако да јавно затраже помоћ за своју децу. Због тога, сматра, финансирање лечења кроз Фонд чува достојанство и деце и родитеља.

Тромесечни Лука Бојић отпутовао је у Белгију на операцију очију о трошку Фонда за лечење деце у иностранству. Лука је прво дете чије ће комплетно лечење бити плаћено средствима из недавно основаног Фонда.

Тамара Лукшић Орландић каже за РТС да је одлазак првог пацијената, релативно брзо после успостављања Фонда, позитивна порука за све оне родитеље који су до сада били у стању неизвесности.

"Није лако дати у новине слику свог детета и тражити новац. Зато је ово поступак који чува достојанство и детета и родитеља", истиче Тамара Лукшић Орландић.

Малени Лука ће у Белгији имати две интервенције.

"У року од месец дана могли бисмо да имамо слику како је поступак Лукиног лечења текао у иностранству и целокупну суму, односно, да подвучемо црту иза тог његовог лечења у Белгији", објашњава председница Надзорног одбора Фонда.

У Фонд је стигло осам захтева. Захтеви су, каже, "шарени" - церебрални проблеми, ретке болести, два случаја која се успешно решавају интервенцијом у Цириху и ортопедски проблеми.

"Плус тих осам имамо и 10 захтева за дијагностификовање. То су они случајеви који нису могли да добију дијагнозу у Србији, па су родитељи срећни што могу да се обрате Фонду", истиче Тамара Лукшић Орландић.

Поред државних средстава које су биле иницијалне и компаније се одазивају апелу и уплаћују новац у Фонд.

"Ми за сада не правимо неку велику капмању зато што сматрамо да нема потребе за тим. Са овим новцем, четири милиона евра, са сигурношћу можемо да покријеме лечење већег броја деце", напомиње Тамара Лукшић Орландић.

Председница Надзорног одбора се нада да ће, ако новца понестане, Фонд својим радом успети да анимира и оне привреднике који се до сада нису укључили.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи