Побеђују на свим језицима

Најбољи српски али и светски дебатери Хелена Иванов и Стефан Сириџански рекли су за РТС да иако имају одређену подршку Факултета политичких наука, у припремама за такмичење фале финансијска средства и број људи.

Студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду Хелена Иванов и Стефан Сириџански проглашени су за трећег и четвртог најбољег говорника света на Светском универзитетском дебатном првенству у Малезији.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Хелена Иванов каже да оно што је било специфично у односу на ово светско првенство јесте чињеница да је у самом светском првенству постоје различите категорије.

"И прошле године, када смо били овде, били смо финалисти у категорији енглеског као други језик, што значи да у ту категорију могу да се укључе људи који долазе са неенглеског говорног подручја", каже Хелена.

Хелана објашњава да постоји нешто што се зове отворена категорија, где могу ићи људи који долазе из Енглеске, Аустралије, Америке и људи који долазе са говорног подручја где се не говори енглески као матерњи језик, уколико остваре довољн број поена у прелиминарним рундама.

"Ове године што је био велики помак за нас, успели смо да се пласирамо у ту отворену категорију али разлог што је ово истиријски успех је да се по први пут од када постоје светска дебатна првенства тим чији матерњи језик није енглески је дошао до полуфинала у отвореној категорији што је био велики успех за нас као дебатере и тим и за нашу организацију", рекла је Хелена.

Стефан је рекао да је било тимова из целог света. "У полуфиналу смо се такмичили против тимова са Харварда, из Мелбурна и универзитета у Сиднеју", каже Стефан.

Хелена је сматрала да је разлика која долази из тимова са енгелског говорног подручја и тима из Србије много већа него што се на светском првенству испоставило.

"Генерално је фалио интензитет припрема који постоји тамо и подршка који они добијају од својих Универзитета. "Већина тих престижних факултета који освајају светска првенства углавном финансирају турнире својих такмичара, шаљу их на разне међународне турнире који су највкалитетнији вид припреме", каже Хелена.

Она каже да Оксфорд и Кембриџ организују сесије на које доводе познате говорнике из различитих области који држе предавања на који начин разне информације могу користити у дебатама.

"Иако ми имамо одређену подршку Факултета политичких наука, финансијска средства и број људи који би припремали такмичење фали", каже Хелена.

На овом такмичењу била су још два тима из Србије. Били су Виктор Прља и Марија Симић који су представљали Универзитет у Београду, којима је како каже Стефан, срећа зафалила да прошу у четвртфинале.

"Викор је био седмни говорник у турниру енеглески као други језик а ту су били Јован Петрнијевић и Ђорђе Јовићевић који су представљали Високу пшколу за пословну економију и опредузетништво којима је у последњиој дебати зафалила срећа", каже Стефан.

Нажалост, како каже Стефан, потрефило се да у последњој дебати два тима из Београда заједно буду у дебатној соби што значи да су једни другима скидали поене који су били неопходни за четвртфинале.

"Учествовао је и Марко Ћировић који се добро показао као судија колико ми знамо", каже Стефан.

Успех представља подстицај за будућу подршку такмичарима. "Развија се култура дијалога јер одлазимо у различите емисије, разговарамо о различитим стварима. Биће мотивација да универзитети у Србији препознају значај тога и да крену да улажу много више у такве ствари", каже Хелена.

"Ово је мотивација за све којима енглески није матерњи језик", каже Хелена. 

Њихова полуфинална тема је била како градови треба да направе посебне економске зоне у којима ће све послове моћи да обављају жене изузрв куповине дувана.

Следеће велико такмичење за које се припремају је Европско првенство у Бечу ове године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи