Урогинеколошке тегобе, проблем о ком се ћути

Свака трећа жена током живота има неки урогинеколошки проблем. Ове здравствене тегобе нису резервисане само за старију поплулацију - све је више младих пацијената на клиникама.

Урогинеколошке тегобе - здравствени и социјални проблеми о којима се недовољно говори. Из искуства лекара, пацијенти са овим тегобама годинама живе, а о свом проблему ћуте.

Др Гинтер Рајнхард из Удружења урогинеколога каже да већина жена не тражи помоћ, а чак и када је потраже, често им кажу да са тим проблемима морају да живе, а не морају.

Често су ове пацијенткиње депресивне, избегавају пријатеље, не баве се спортом.

"Могу да их лече и уролози и гинеколози заједно. То су обољења која се тичу се мокраћне бешике - невољно отицање мокраће", рекла је Светлана Јанковић Ражнатовић из ГАК "Народни фронт".

Само са инконтиненцијом - невољним отицањем мокраће најчешће приликом кијања, кашљања или ношења терета - суочава се свака десета жена. Ово је само један у низу урогинеколошких проблема.

"Последице су што терапијске опције које могу да се спроведу на време, касније немају тако значајан ефекат јер када се пацијент обрати на време, медикаментозна терапија и сама промена животних навика може да да значајан тераписки одговор. Код 90 одсто пацијената применом лекове се постиже добар тераписки одговор", каже др Александар Јањић из Клинике за урологију КЦС.

"Потребно је имати што више терапеута који би женама и мушкарцима објашњавали како да зетегну мишиће. Хирургија и лекови, могу да помогну", каже професор Роберт Фриман из Удружења урогинеколога.

Ове проблеме имају углавном старије жене - нарочито оне које су имале више порођаја. Међутим, са овим тегобама суочавају се и млађе жене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи