Читај ми!

Деца која су напала Попова жртве насиља

Министар за рад и социјална питања Александар Вулин каже да су двојица дечака која су напала Рашу Попова трпела породично насиље и да се кривица за њихов изгред не сме пребацивати на Центар за социјални рад.

Александар Вулин истиче да су два дечака од око 11 година, који су пре месец дана напали Рашу Попова, смештани у преко 20 установа а да су из свих бежали, преноси Бета.

Додаје да их је мајка напустила и да се поуздано не зна колико имају година, а да их је, према подацима Центра за социјални рад, отац приморавао на просјачење и физички злостављао.

"Ова два несретна дечака су стравичан изузетак, али због тог изузетка нећемо мењати закон и затварати децу од 10 година. Једино што можемо када их полиција ухвати је да их предамо Центру који тражи хранитељску породицу или усвојење, а то је тешко", истиче Вулин.

Сматра да је Центар за социјални рад урадио све према правилу, али да су ова деца "рођена и одрасла у патологији".

Додаје да ће наставити сарадњу са Центром и покушати да их сместе и задрже у институције отвореног типа и да ће контактирати невладине организације.

Директор Уницефа за Србију Мишел Сен Ло каже да је пратио писање медија о овом случају и да су поједини медији тврдили да је Попов претучен скоро на смрт, а док је сам Попов тврдио да је другачије.

Истиче да су овакви случајеви реткост, односно да чине један до два одсто, а да се дешавају и у много развијенијим земљама, какве су Канада и САД.

Раније је Уницеф саопштио да осуђује сваки вид насиља, па и насиље које почине малолетници, али да се кривица не сме "сваљивати" само на њих већ да друштво мора да преузме одговорност за ову децу и да се потруди да се овакве ствари што мање дешавају.

"Међународна искуства јасно показују да строге казнене мере и измештање деце у институције углавном не води ка позитивној промени у понашању деце. Деца која врше насиље у таквим случајевима најчешће постају насилни одрасли. А то није оно што Србија жели", наводи се у саопштењу Уницефа.

Јанковић: Деца-насилници су последица нерада државе

Заштитник грађана Саша Јанковић оцењује да је то што чак и десетогодишња деца "организовано и континуирано крше закон и врше насиље", поразан резултат нерада органа власти Србије.

Јанковић сматра да је посао државних и локалних власти да ту децу "на време идентификују и избаве са погрешног пута".

Поводом предлога да се и млађи од 14 година лишавају слободе, заштитник грађана подсећа да је Србија потврдила Конвенцију о правима детета и друге међународне документе који се баве положајем детета у сукобу са законом.

Ти споразуми "захтевају од држава потписница да предузимају мере чији циљ није санкција, изолација и искључивање детета из друштва, већ рехабилитација и (ре)интеграција детета у друштво", наводи се у саопштењу заштитника грађана.

Пракса је показала, и то не само у Србији, да лишење слободе деце и њихова изолација не доводе до смањења делинквенције јер не утичу на њен узрок.

"Снижавање границе од 14 година за кривичну одговорност и затворске казне за децу, могле би се, дакле, разматрати тек ако би се показало да је српско друштво такво да све друге мере - превенција, усмеравање, подршка, надзор, појединачно и заједно, никако не могу да спрече да деца од десет година буду најстрашнија опасност по околину", наводи се у саопштењу.

Став Заштитника грађана је да друштво у Србији ипак није у таквом стању.

Јанковић сматра да државне и локалне институције социјалне заштите и рада, образовања, унутрашњих послова, омладине и спорта, културе и друге које "могу и треба да осигурају и омогуће правилан развој деце, не испуњавају у потпуности свој циљ и да их треба ојачати".

"У конкретном случају напада на, иронично, пример најбољег пријатеља деце међу одраслима, књижевника Рашу Попова, доступни подаци говоре да је у дужем периоду изостајало правовремено реаговање надлежних органа на неодговарајуће услове живота, развоја и васпитања двојице малолетних нападача" на њега, указује Саша Јанковић.

Додаје да су медији поводом напада на Попова, пренели оцену органа старатељства да је "немоћан", и податак о "правној невидљивости" деце и њихових породица, што доказује пропусте у раду више државних органа и матичних служби.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи