Читај ми!

Женама плате као мушкарцима

Председница владиног Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић најавила је да ће то тело посебну пажњу посветити томе да у Србији мушкараци и жене имају једнаку плату за исти посао.

Зорана Михајловић каже да у Београду жене месечно у просеку примају 9.000 динара мању плату него мушкарци, а на нивоу Србије добијају 4.000 мање за исти посао.

Према њеним речима, од радно способних жена данас у Србији 62 одсто њих не ради, а када жене раде онда економија расте и то потврђују одређена истраживања.

Михајловићева каже да сви у свету покушавају да подигну родну равноправност на виши ниво.

"Далеко од тога да је Србија најгора у том смислу, код нас су жене у политичком животу заступљене у парламенту, а делом и у влади - четири жене су министарке", рекла је Михајловићева новинарима након отварања семинара "Жене у политици - родно равноправне или не" на Факултету политичких наука.

Министарка наводи да ће се Координационо тело, које је форимирано пре двадесетак дана, позабавити и насиљем над женама.

"Не треба ниједна жена да буде повређена нити да изгуби живот само зато што постоје одређени породични проблеми", истиче Михајловићева.

Задатак Координационог тела, политичких партија и цивилног друштва, као и свих заинтересованихи, додаје Михајловићева, треба да буде стварање услова да се жене више укључе у политички живот.

"Када се жене укључе у политички живот онда се чује њихов глас и могу да утичу на одређене одлуке у друштву, а нека истраживања показују да се тамо где су жене у јавној администрацији боље управља ресурсима", предочава Михајловићева.

Министарка најављује да ће Координационо тело за родну равноправност у јануару одржати конференцију како би подстакло жене да се баве бизнисом и постану предузетнице.

Министарка је, одговарајући на питање новинарке, рекла да не инсистира на томе да њена функција мора да буде написана у мушком роду, већ да може и министарка и потпреседница владе.
Михајловићева је разговарала са студенткињама на ФПН-у које су јој постављале бројна питања како жена може да успе у свету политике.

Поручује да нема предрасуде да жене немају појма о политици, као и да се жене боје политичког ангажнама.

Михајловићева, такође, наглашава да више нема мушких и женских послова нити ресора у Влади, јер Устав гарантује једнакост женама.

Министарка подсећа да у српском парламенту има 33 одсто посланица и да Србија у томе није лоша.

"Жене у политици увек морају да воде рачуна како изгледају и како се облаче, док се мушкарцима на јавним функцијама не замера ни ако су под дејством алкохола", напомиње Михајловићева.

Жене морају дупло више да раде од мушкараца да би се доказале и успеле на послу, каже министарка и додаје да је, на пример, у ЕПС свега једна жена директор од укупно 300 њих.

Према њеним речима, у Србији је само једна жена градоначелница - Јасна Аврамовић у Смедереву.

На питање да ли жене морају да се одрекну нечег да би имале успешну каријеру, Михајловићева поручује - само слободног времена пошто га мушкарци имају више.

Предавање је организовао Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих у сарадњи са Министарство просвете. Следеће предавање је 20. новембра, а одржаће га повереница за равноправност Невена Петрушић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи