Читај ми!

Омбудсман: Више правне заштите за децу

Заштитник грађана разматрао је више од 2.000 притужби које се односе на права детета и органима јавне власти упутио 282 препоруке, саопштио је Кабинет заштитника грађана поводом Светског дана детета који се обележава 20. новембра.

У саопштењу заштитника грађана се наводи и да су органи јавне власти извршили све препоруке које им је заштитник грађана упутио у 2013. године и оценио да је у протеклом периоду унапређен и нормативни оквир од значаја за заштиту права детета, преноси Бета.

"У складу са препоруком Заштитника грађана донет је, на пример, Закон о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, познат као "Маријин закон", којим је унапређена кривично-правна заштита деце жртава сексуалног злостављања", наводи се у саопштењу.

Као преноси Бета, Кабинет подсећа да су у претходном периоду донети и Закон о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља којим је обезбеђена здравствена заштита сваком детету, без обзира на то да ли му је књижица оверена или не.

Заштитник грађана Саша Јанковић и заменица заштитника грађана задужена за права детета Гордана Стевановић честитли су свој деци Светски дан детета и подсетили одрасле да се свака криза вишеструко одражава на децу и да то морају имати у виду када планирају и спроводе било какве мере.

Ове године на Светски дан детета обележава се и 25 година од усвајања Конвенције о правима детета, првог дечјег устава и својеврсног каталога људских права и слобода детета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи