Читај ми!

Дискриминација ромске и деце с инвалидитетом

Иако је држава доста урадила на унапређењу и стварању позитивног законског оквира за бољи живот деце у Србији, и даље је распрострањена дискриминација ромске и деце са инвалидитетом, саопштила Мрежа организација за децу Србије.

Мрежа организација за децу Србије (МОДС) позвала је Владу Србије и Скупштину Србије да у години када се обележава 25. година од усвајања Конвенције о правима детета, посвете посебну пажњу решавању бројних проблема и препрека које стоје на путу остваривања права све деце.

Међу тим правима су право да се без дискриминације правилно развијају и расту, играју и образују, као и право да достојанствено, безбедно, здраво и срећно живе, саопштио је МОД поводом Светског дана детета.

"Држава се обавезала да ће све учинити да деца у Србији буду безбедна, али нас, са првим хладним данима, медији обавештавају о несрећним случајевима у којима су деца изгорела у својим картонским кућама. Нажалост, показало се да ни школска дворишта нису безбедна и да могу да буду опасна по живот деце", наводи се у саопштењу.

МОДС подсећа да се у последње две деценије број деце у Србији смањио за 580.000 и сада деца чине 17,6 одсто становништва. Нажалост, нису свој деци млађој од пет година доступне играчке и књиге већ, како наводе, скоро једна трећина деце одраста без њих.

"Још је изазов за државу да осигура одрастање деце у кругу породице и у свом природном окружењу. И даље су ромска деца презаступљена у систему формалне неге, док су деца са сметњама у развоју презаступљена у институционалном смештају", наводи се у саопштењу.

Како је истакнуто, и додаје да од укупног броја деце на резиденцијалном смештају, 58,5 одсто су деца са сметњама у развоју.

Од укупног броја деце у породичном смештају, само девет одсто су деца са сметњама у развоју.

Осим тога, истичу, дискриминација деце је и даље веома распрострањена, а посебно према ромској деци и деци са инвалидитетом.

Охрабрује, међутим, податак, да се смањио број родитеља који се изјашњава да у одгајању деце користе насилне методе, као и да сада више од половине родитеља (57 одсто) у Србији не примењује насилне методе у дисциплиновању деце.

"Тако да можемо очекивати да ће се у Србији изричито забранити телесно кажњавање деце", наводи се у саопштењу Мреже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи