Саобраћајне несреће – светски убица број 1

Број саобраћајних несрећа до 2020. године мора да се смањи најмање за 40 одсто, поручила је министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних несрећа.

Саобраћајне незгодне су друштвени проблем који се заједничким напорима мора решити, јер наша земља губи сваке године 700 милиона евра од њихових последица. Иако је ове године за петину смањења смртност у саобраћају, нажалост деветоро деце изгубило је живот. До краја године биће усвојена и нова стратегија о безбености саобраћаја.

"Нећемо се само задржати на овом 16. новембру. Стратегија коју сада усвајамо имаће за циљ да до 2020. године ни једно дете у саобраћају не страда а да преполовимо и број погинулих у саобраћају. Да би то постигли треба нам шира друштвена акција", каже Зорана Михаловић, министарка саобраћаја и инфраструктуре.

Према њеним речима превентивно деловање је најважније па је зато недавно формирано и посебно тело Владе Србије за безбедност у саобраћају чији су чланови сви министри.

Добри резултати у безбедности собраћаја ове године, постигнути су бољим радом полиције на терену каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.  Само у периоду од јула до октобра чак 70. 000 возача више је кажњено него прошле године а укупно од почетка године кажњено је 630.000 возача.

"За 10 месеци укупно је наплаћено око 2,6 милијарди динара од саобраћајних прекршаја а гледаћемо да сав тај новац буде враћен у превенцију и побољшање саобраћајне културе", рекао је Стефановић.

Министар просвете Срђан Вербић каже да се код наших ђака не поставља питање њиховог знања у саобраћају већ његове примене и васпитања и ђака и родитеља.

"Најважнији задатак школе је да се о проблемима саобраћаја не ћути и да је то улога код ученика која треба да се развије да они буду контолори целокупног саобраћаја", каже Вербић.

Дан сећања на жртве биће обележен и у медијима. Све станице радио и ТВ вечерас ће у 19.30 на 15 секунди прекинути програм и тиме подсетити људе на опасности које вребају у саобраћају.

Ово је први пут да је Савет РРА то затражио од свих емитера а то ће урадити и све станице у Европи и у свету јер годишње у саобраћају страда милон и петсто хиљада људи што је више него у свим ратовима заједно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи