Читај ми!

Избеглице: На Туђману одговорност за рат у Хрватској

Бројне чињенице потврђују тезу да режим Фрање Туђмана има главну одговорност за рат на подручју Хрватске, саопштава коалиција удружења избеглица.

Коалиција удружења избеглица саопштила је да се не слаже са оценом хрватског председника Иве Јосиповића да је политика лидера радикала Војислава Шешеља била узрок рата и свих страдања, већ режим Фрање Туђмана има главну одговорност за рат на подручју Хрватске.

"Бројне чињенице потврђују тезу да режим Фрање Туђмана има главну одговорност за рат на подручју Хрватске...Стратешки циљ Туђмановог режима био је стварање етнички чисте Хрватске државе без или са што мање Србија", саопштила је та коалиција.

Сматрају да је тај циљ могао бити остварен само ратом и подсећају да су Срби на насилан и недемократски начин избачени из Устава 1990. године као конститутиван народ и сведени на мањину.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта истакао је да не подржава идеју Велике Србије јер је нереална и неодговорна.

Линта сматра да Србија треба да води политику активне заштите људских и националних права Срба западно од Дрине и Дунава, изграђује најближе односе са Републиком Српском и активно помаже прогнаним Србима да поврате своја имовинска и друга права или да добију накнаду штете, као и да се процесуирају ратни злочини над Србима и реши питање несталих лица.

Влада Србије требало би да покрене дијалог са Хрватском и Босном и Херцеговином о спровођењу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији под називом "Приватна својина и стечена права".

У том споразуму стоји да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. 12. 1990. године а сви уговори склопљени за време рата под претњама морају бити поништени, подсетила је Коалиција удружења избеглица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи