Читај ми!

Дизајн између уметности и бизниса

Србија би могла да постане центар креативне индустрије, јер има много квалитетних дизајнера. Ипак, сарадња произвођача, дизајнера и образовних институција далеко је од идеалне, па домаћа понуда нових решења није велика. Нове пројекте најчешће покрећу ентузијасти, што је показао и овогодишњи Сајам намештаја.

Дизајн није само оно што видимо. Ако је добар, можемо и да га чујемо. Овај сто конструисан је тако да појачава звук и до десет пута. Млади аутор Урош Јанковић на други начин посматра предмете из свакодневног живота и даје им нову димензију.

"Наши произвођачи намештаја су више окренути страним дизајнерима. Мислим да греше, да треба да се окрену ка свом тржишту. Овде има сјајних потенцијала који већ раде у неким иностраним фирмама и то су у суштини најбољи репрезенти српског дизајна", каже Урош који је апсолвент на Шумарском факултету.

На Сајму намештаја нема много промена, кажу посетиоци. Да није баш тако, тврде на Шумарском факултету. Неколико радова њихових студената ушло је у серијску производњу.

"Читава заврзлама је настала око тога што је дизајн увек био у групацији уметничких дисциплина, а он је негде врло интердисциплинаран и близак бизнису. И док год се он не буде одвојио из чисте уметности и припојио неком, да кажемо Министарству финансија или привреде, дотле он неће моћи заправо да добије на свом значају и постигне прави ефекат који треба да има", каже проф. Јелена Матић са Шумарског факултета.

Штипаљка лампа, лопта-столица за понети и вишенаменска лампа део су експоната Техничке школе "Дрво арт".

"Цео процес од идеје до реализације трајао је неких месец дана. Нико из пословног света се још увек није интересовао за серијску производњу ове лампе", каже Јелена Булатовић, ученица "Дрво арта".

Наставник у "Дрво арту" Јелена Обрадов каже да произвођач ангажовањем младог дизајнера добија производ који има тржишну вредност која ће покрити све трошкове. "Добро промишљеним дизајном се решава проблем употребе материјала на најрационалнији начин", каже Јелена Обрадов.

Пословање би било лакше једино уз системско решење проблема, кажу дизајнери. Везе индустрије и уметности постале би чвршће, а домаћи намештај конкурентнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи