Читај ми!

Кобна и нелегална потрага за бакром

Неколико људи сваке године страда у старом борском рудничком копу у потрази за бакром. Крадљивци се одлучују за такав ризик јер се бакар најлакше прода откупљивачима. Званичних рециклажних центара у Бору има три, а верује се да је више од педесет оних који раде на црно. Украдени бакар завршава баш код њих јер тамо није потребна никаква документација да би се сировине продале.

Полиција у Бору је за годину дана поднела деведесет кривичних пријава за крађу бакра и других отпадних метала, али су насртаји на имовину Рударско-топионичарског басена "Бор" и даље свакодневни.

Лопови тако осим материјалне штете коју праве угрожавају свој живот, али и живот чувара имовине басена.

Ноћ и рано јутро су њихово време, али се не либе да и дању краду бакар из старог копа где је терен изузетно опасан за кретање људи. На мети су сви погони и фабрике РТБ-а које обезбеђује у Бору више од 300 људи.

"Апелујем на сва лица која неовлашћено улазе у круг РТБ-а да престану са тим јер угрожавају директно и производњу, а и своје животе", рекао је Ненад Куртић, директор предузећа "Заштита".

У магацину РТБ-а тренутно има око 50 тона отпадног метала, а толико се у просеку од крадљиваца заплени сваког месеца.

У басену сматрају да проблем са крађом и откупом бакра држава треба системски да реши.

"Мора се строго ограничити могућност продаје и набавке секундарних сировина као што се и мора документација приликом таквих радњи потпуно устројити, да се потпуно може описати и порекло робе, али и појединаца који ту робу дају", истакао је помоћник генералног директора РТБ "Бор" за безбедност Саша Перишић.

У Бору постоје свега три регистрована места за откуп секундарних сировина, а верује се, међутим, да постоји и више од педесет нерегистрованих откупљивача који раде на црно.

Процењује се да у Бору има око хиљаду људи без личних докумената који се баве углавном крађом бакра. Полиција у Бору је за годину дана поднела 90 кривичних пријава за недозвољену трговину отпадним металима чија је вредност 85 милиона динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи