Читај ми!

Светски дан сећања на ропство

У свету се обележава Међународни дан сећања на трговину робовима. Устанак робова у Сан Домингу у ноћи између 22. и 23. августа 1791. симболизује победоносну борбу за слободу и људска права.

Борба за укидање ропства утицала је на јачање свести о једнакости свих мушкараца и жена и изградњу културе толеранције у савременом свету, рекла је поводом годишњице првог успешног устанка робова на западној хемисфери шефица Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско) Ирена Бокова.

"Историја трговине робовима не говори нам само о бескрајним патњама, већ и о победоносној борби за слободу и људска права, симболизовану устанком робова у Сан Домингу (данас део Хаитија) у ноћи између 22. и 23. августа 1791", рекла је Бокова у поруци поводом Међународног дана сећања на трговину робовима и њено укидање.

Како је објављено на сајту УН, данас се обележава и 20. годишњица од Унесковог пројекта "Путеви ропства", пионирског пројекта који је помогао да се убрза истраживање и подигне свест о историји ропства и његовим последицама.

Бокова је нагласила да је проучавање историје и очување наслеђа непроцењиво за живот у миру, али и да је преношење историје кључни услов за сваки дугорочни мир, базиран на обостраном разумевању међу људима и пуној свести о опасностима које носе расизам и предрасуде.

"То нам, такође, помаже да наставимо мобилизацију против модерних облика ропства и трговине људима коју још доживљава више од 20 милиона људи широм света", рекла је Бокова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи