Читај ми!

После поплава, несташице и воде и новца

У појединим општинама последице мајских поплава виде се на сваком кораку и у готово свакој кући. У Смедеревској Паланци се око 800 домаћинстава још бори са последицама велике воде. Обнову спречава недостатак новца, али и споро сушење кућа.

У општини Смедеревска Паланка, која је погођена поплавама, ништа није исто. Већина кућа још није усељива. Зидови се споро суше, а ако се крече док су мокри после избијају влага и буђ. Многи су почели радове јер немају где да живе.

Неки су позајмили новац како би могли да почну са обновом куће. Надају се да ће дуг моћи да врате од новца који добију као накнаду штете. Има и оних који још увек нису могли да почну са обновом јер се кућа још није потпуно осушила.

"Апсолутно ништа нисмо радили јер цигла не може да се осуши дуго, то ко зна кад ће да се осуши. Е сад, имамо једну помоћну зградицу, тамо смо средили да имамо где да спавамо", каже један мештанин Смедеревске Паланке.

Надају се да ће, док чекају да се зидови осуше, стићи и помоћ државе. До сада је 16 од 590 породица добило новац. Међутим, има и оних чији су захтеви за надокнаду штете одбијени – таквих је 14. Међу њима је и једна Паланчанка која каже да због имовинских односа неће моћи да добије помоћ државе.

"Кућа је напукла, само чекам кад ће да ми падне на главу. Тешка посла да ћу моћи да наплатим, зато што је муж скоро умро, годину дана то нисмо превели и због таквих ствари највероватније ћу да извисим за новац", објаснила је за РТС.

Људи полако санирају терен, али им вода опет отежава посао – и то она са чесме, јер су рестрикције свакодневне. Мајске поплаве уништиле су 22 бунара, што је само погоршало водоснабдевање које је у Паланци лоше већ 20 година.

"Мрежа је стара, пре 30 година је направљен систем за водоснабдевање. Тада је Смедеревска Паланка имала 15.000 становника, данас има 30.000. Ми смо преко УНДП добили санацију и изградњу бунара који су поплављени и надамо се да ћемо у понедељак добити грађевинску дозволу и умањити несташицу вода", рекао је председник општине Радослав Милојичић.

Ако се не реши тај али и остали проблеми, попут дуга за струју које локални водовод има, страхује се да ће рестрикције од следеће недеље бити учесталије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи