Читај ми!

Гашић обишао српске "плаве шлемове"

Односи Србије и Кипра увек су били пријатељски и без отворених питања, сагласни су министри одбране две земље. Братислав Гашић је обишао српске "плаве шлемове" ангажоване на Кипру.

Министар одбране Братислав Гашић, који је у посети припадницима Војске Србије ангажованим у мировној мисији УН на Кипру разговарао је са министром одбране те земље Христифоросом Фокаидесом о унапређењу војнно економске сарадње.

Гашића и Фокаидес закључили су "да су односи Србије и Кипра увек били пријатељски, без отворених питања, и засновани на међусобном уважавању и сарадњи".

Министри су се сагласили да је сарадња у области одбране развијена, посебно војномедицинска и војнообразовна, "а добра основа за побољшање војноекономске сарадње могли би да буду капацитети одбрамбене индустрије Србије".

Прошле године владе ове две земље потписале су Меморандум о разумевању, чији је циљ унапређење економске, трговинске и финансијске сарадње, подсетило је Министарство одбране Србије.

Гашић је нагласио и да је Кипар једна од земаља која Србију недвосмислено подржава на путу ка Европској унији и пружа пуну подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији.

Истакао је и да наша земља сматра "да решење кипарског питања мора да се тражи у складу са резолуцијама УН, као и да оно треба да буде плод договора две заједнице", наводи се у саопштењу.

Гашић се раније данас састао и са специјалним изаслаником Генералног секретара УН за Кипар и шефом мисије Лизом Бутенхајм и командантом снага УНФИЦYП генерал-мајором Кристен Лунд.

Једна од тема била је актуелна ситуација у Војсци Србије, а Гашић је подсетио да припадници наше војске учествују у осам мултинационалних операција, шест под мандатом УН и у две мисије Европске уније.

Све већи број позива да српски војници учествују у мировним мисијама показује колико је поверење у Војску Србије и њене припаднике, нагласио је Гашић.

Министар одбране Србије је додао и "да настојимо да одржимо добре односе са истоком и са западом", наводи се у саопштењу.

Бутенхајм је рекла да се војници Републике Србије налазе у најизазовнијим деловима у тампон зони и додала да је задовољна њиховим учинком, "што показује да постоји добар образац за њихову обуку.

Гашић ће током дана обићи припаднике Војске Србије у бази "Стефан Немања", најавило је ресорно српско министарство.

У мултинационалној операцији УН на Кипру тренутно је ангажовано 46 припадника Војске Србије, од којих је 37 припадника пешадијског вода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи