Читај ми!

Годишњица отмице српских новинара на КиМ

Прошло је 16 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића. Званичних информација о томе шта им се догодило нема. Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије поново траже да се тај случај расветли и утврди истина о несталим колегама.

"Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их" - трећи пут за три године Удружења новинара, на месту где су им колеге нестале, поставила су обележје на српском и албанском језику. Раније постављане плоче су рушене. 

"Онима који мисле да ће рушењем ових плоча од себе одагнати немирну савест због онога што су учинили или због онога што знају о нашим колегама а нису пријавили, њима је порука нећете успети. Поручујемо полицији и тужилаштву Косова, Еулексу Трибуналу за ратне злочине на Косову који је тек основан да им нећемо", рекао је Нино Брајовић из УНС-а.

Упућен је позив колегама да чешће подсећају на оно што се десило новинарима Радија Приштине.

"Они нису овде били ни као туристи нити су носили оружје и униформу, они су носили оловку, свеску диктафон и радили свој посао. Зато са овог места где су последњи пут виђени пре 16 година не очекујем никакво милосрђе него пре свега, солидарност, нас колега", поручио је председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић.

Министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић и амбасадор ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлумберже затражили су, после сусрета и разговора у Косову Пољу, да се реши случај нестанка српских новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића.

Јевтић је навео да медији имају важну улогу у друштву и њихови представници морају бити заштићени.

Шлумберже је изјавио да је важно да се расветли судбина несталих новинара у општини Ораховац и осудио сваки облик напада на медијске раднике.

Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да направе прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима породица, последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у којем су били, плава "застава 128", никада није пронађен.

До данас, породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о њиховој судбини.

Удружења подсећају да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на КиМ попут Љубомира Кнежевића, новинара приштинског Јединства и дописника Политике који је отет 6. маја 1999. године код Вучитрна.

У августу 1999. године, у Приштини је нестао и Александар Симовић, новинар и преводилац, а део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини. Момир Стокућа, фото-репортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Мила Буљевића 25. јуна 1999. године недалеко од избегличког центра у Приштини отела је Ослободилачка војска Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи