Читај ми!

Шанса више за високошколске установе

Поступак спољашње провере квалитета високошколских установа у Србији проширен је процедуром накнадног праћења, каже потпредседница Комисије за акредитацију Вера Вујчић.

Процедура накнадног праћења уведена је на препоруку Европске мреже акредитационих агенција, чији је је Комисија за акредитацију пуноправни члан од 2013. године, навела је Вера Вујчић, гостујући у Дневнику РТС-а.

"Уколико се у процесу спољашње провере квалитета уоче неправилности у раду високошколске установе, Комисија усваја извештај са накнадним паћењем, у коме указује на уочене недостатке и тиме се установи даје прилика да у одређеном року, највише до шест месеци, исправи недостатке", објашњава потпредседница Комисије за акредитацију.

Према њеним речима, након тога, установа шаље нови извештај Комисији, која потом даје завршну реч.

Уколико се и у завршном извештају оцени да постоје значајни недстаци, упозорава Вујчићева, може се покренути и ванредна акредитација, која је предуслов за дозволу за рад.

"Спољашна провера квалитета обавља се обично пре наредне акредитације и том приликом се проверава да ли се систем за обезбеђење квалитета, који сама установа успоставља, примењје у пракси", каже Вујчићева.

Објашњава да су високошколске установе дужне да приложе низ егзактних података који прате прописани систем за обезбеђење квалитета, а као један од примера наводи објављивање научних радова који су претходили објави докторске дисертације.

Говорећи о одељењима која раде на црно, а који у Србији има око стотину, потпредседница Комисије за акредитацију каже да таква одељења не спадају у ресор рада Комисије, већ је то посао за само Министарство просвете.

Вучићева понавља да студенти приликом уписа добро обрате пажњу на то да ли високошколска установа коју желе да упишу има акредитацију и истиче да се на сајту Комисија налази Водич за студенте, у којем је списак акредитованих.

Иначе, Комисија за акредитацију је меру накнадног праћења увела универзитету Мегатренд, затим Факултету за примењену екологију и Правном факултету у Крагујевцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи