Читај ми!

РФЗО: Лазар и Новак путују на лечење у иностранство

Лекарска комисија за упућивање пацијената на лечење у иностранство одобрила је лечење тешко оболелог четворогодишњег дечака Новака Кокоровића у Немачкој. Малом Лазару Кољибабићу одобрена трансплантација јетре у Италији.

Републички Фонд за здравствено осигурање одмах је предузео хитне мере око организације, финансирања и упућивања Новака Кокоровића у болницу "Krankenhaus Mara Maraweg" у граду Билефелду у Немачкој, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Новак има Денди Вокер синдром где долази до отицања мозга и честих епилептичних напада, а обољење се јавља код једног од 30.000 малишана.

Његово здравствено стање у последњих неколико дана нагло се погоршало, а у Србији су исцрпљене све могућности дијагностике и његовог лечења.

Родитељи малог Новака Кокоровића пре 11 година изгубили су девојчицу која је боловала од исте болести као и њен брат.

РФЗО је по хитном поступку организовао и упућивање на лечење тешко оболелог двогодишњег дечака Лазара Кољибабића, коме је неопходна хитна трансплантација јетре у Италији.

Дете ће већ сутра ујутро бити превезено авионом Владе Србије у болницу "Azienda Ospedaliera Papa Giovanni XXIII" у граду Бергаму у Италији.

Новаково лечање организовало Министарство здравља

Конзилијум лекара, који је формирало Министарство здравља, претходно је дао препоруку да се лечење Новака Кокоровића, који има ретко неуролошко обољење, настави у Немачкој.

Лечење Новака Кокотовића у најхитнијем могућем року организовало је Министарство здравља, рекао је Танјугу министар Златибор Лончар.

Министар каже да је с тим у вези хитно сазван конзилијум који је дао своје мишљење, те да је то мишљење "истог секунда" прослеђено Републичком фонду за здраствено осигурање да тај случај позитивно реши.

"Министарство је у координацији за Контролом лета обезбедило и авион којим ће мали Новак бити превезен у Немачку и до болнице, а Фонд ће покрити само трошкове дијагностике", рекао је министар.

Државни секретар Министарства здравља Владимир Ђукић раније данас је рекао да би у Немачкој требало да се комплетирају све дијагностичке процедуре и да се види које су опције даљег лечења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи