Читај ми!

Строга контрола издавања возачких дозвола

МУП Србије ових дана преиспитује издавање возачких дозвола. Контролишу се обуке у ауто-школама, а први резултати показују да се законске одредбе често заобилазе. Само у једном мањем граду надомак Београда ове недеље ће бити поништено око 20 возачких дозвола, а против ауто-школа, предавача и радника МУП-а биће покренут прекршајни поступак.

Пропусти у обуци више се неће толерисати. Нарочито откако је она почела да се спроводи по новом систему. Има ауто-школа које су теоријску наставу са 40 часова скратиле за скоро четвртину.

"Покренућемо поступке против кандидата и поништити процесе полагања. Покренућемо процесе против наших људи у МУП-у, јер да није било њиховог пропуста не би дошло ни до проблема", каже Бранимир Пејовић из МУП-а Србије.

Спорно питање је до које мере је МУП спреман да иде у преиспитивању обуке и издавању дозвола у последње време. Овај процес би био изузетно значајан за безбедност саобраћаја када би био константан и редован, кажу стручњаци.

"Хајде да развијемо свест, нарочито код оних који полажу испит и оних који их финансирају. И код једних и других морамо развијати свест да је једино у свему битно знање које кандидати добијају у школама. То знање је једини гарант њиховог опстанка у саобраћају", истиче Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Стручњаци се залажу за то да се што пре уведе видео-надзор над обуком и полагањем, јер се једино тако може документовати како је кандидат завршио обуку и шта је научио, као и колико интресовања је показао.

"Ако уведемо видео-надзор у саобраћају, видећемо како се догодила несрећа, али ако узмемо снимак из ауто-школе имаћемо потпуну слику и о узроку саобраћајне несреће. Многи не желе да праве било какве прекршаје ако су под надзором тако да је то, у сваком случају, пун погодак", сматра Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета у Београду.

Формирање досијеа возача одавно је у свету једна од основних карика безбедности саобраћаја. У досије се уносе подаци не само о обуци већ и о каснијем возачком стажу.

Када се догоди нека већа саобраћајна несрећа, праве се профили учесника, па се лако може закључити ко је за шта крив. Код нас возачки досијеи са обуке често остају у ауто-школама, а у МУП-у имамо евиденцију о казнама, што је недовољно да се створи слика не само о једном возачу већ о читавим генерацијама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи