Читај ми!

Србији неопходна Стратегија одбране од поплава

Директор "Србијавода" Горан Пузовић каже за РТС да водопривредни објекти морају да буду враћени у стање какви су били и пре поплава, а да је следећи задатак да се усвоји Стратегија одбране од поплава како нам се мајски сценарио више не би поновио.

Горан Пузовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је приоритет "Србијавода" да се водопривредни објекти у периоду између 1. и 10. септембра врате у стање у ком су били пре мајских поплава. Напомиње да радови на оштећеним објектима теку по плану, и да нема кашњења.

"Нисмо закаснили са радовима, јер смо цело лето имали огромне падавине. Пре радова морали смо урадити пројектну документацију, санационе елаборате и то се ових дана приводи крају", каже Пузовић.

Директор "Србијавода" напомиње да санација објеката јесте приоритет, али потом мора да уследи хитна израда Стратегије одбрана од поплава.

Пузовић подсећа да велике климатске промене доносе неочекиване и брзе поплаве, при чему вода у град улази великом брзином, а "трајање поплавног таласа се не мери данима већ сатима".

"Наша стартегија је да поплавни талас зауставимо пре него што стигне до градова", каже Пузовић и додаје да је најефикасније средство у борби против поплава да се реке укроте у горњем току.

На питање шта ће бити са браном Ровни код Ваљева која и после 15 година још није завршена, Пузовић каже да то није водопривердни објекат већ споменик, с обзиром на то колико дуго се гради. Ипак, нада се да ће држава препознати интерес и тај објекат завршити.

Подсећа да та брана код Ваљева има две намене - водоснабдевање и заштита од поплава.

Директор "Србијавода" признаје да у области водопривреде постоји много проблема, али напомиње да један проблем за собом повлачи други.

"Цео сегмент водопривреде се мора другачије третирати, и од државе и од грађана", истиче Пузовић.

Напомиње да се овај систем мора уредити добрим законима који морају да се поштују.

"Закони који су донети имају недостаке. Мора бити донет закон о водама, и њега мора да прати закон о финансирању", каже Пузовић, и подсећа да свако инвестирање у водопривреду представља инвестирање у будућност.

"Оно што је најважније јесте да се повећа ниво безбедности грађана", закључује директор "Србијавода".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи