Читај ми!

Церска битка подигла морал српске војске

Значај Церске битке првенствено је у томе што је дала самопоуздање српској војсци да може да се бори против силе као што је била Аустроугарска, каже за РТС потпуковник др Слободан Ђукић.

Професор Војне историје на Војној академији др Слободан Ђукић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Церска битка од великог значаја јер је то била прва битка између српске и аустроугарске војске.

"Пре рата владала је велика непознаница како ће рат изгледати. Аустроугарска царевина је била огромна, имала је преко 50 милиона становника и било је сасвим неизвесно како ће се рат одвијати. Међутим, на велико изненађење тадашње јавности српска војска је однела победу у Церској битци, што је подигло борбени морал, дух српске војске", рекао је Ђукић.

Како је истакао, првенствено се у томе огледа значај Церске битке, јер је она дала самопоуздање српској војсци да може да се бори против силе као што је била Аустроугарска.

Победа на Церу, нагласио је Ђукић, ипак је оставила погрешан утисак на српску врховну команду. 

"У главном Генералштабу, Врховној команди српске војске у Крагујевцу сматрало се да је однета победа над главним аустроугарским снагама, па су чак планиране операције на просторе Аустроугарске - у источној Босни и у Срему. Међутим, врло брзо се показало да Церска битка није имала одлучујући значај, то је била победа српске војске, али тактичка победа", каже Ђукић.

Подсећа да је већ после две недеље аустроугарска војска обновила напад на Србију и да је то довело до Колубарске битке.

Говорећи о обележавању стогодишњице Церске битке, потпуковник Ђукић је рекао да ће, поред свечане церемоније, Војска Србије у уторак одржати историјски час у Текеришу и Драгињу. 

"Ми ћемо на две радне тачке - једна је у Драгињу, где је било командно место Степе Степановића током Церске битке, и на Текеришу, месту где је почела Церска битка, организовати историјски час на којем ћемо разматрати командовање српском и аустроугарском војском током Церске битке", рекао је потпуковник Ђукић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи