Којих инфекција треба да се плашимо

Инфекције - вирусне и бактеријске, у организам најчешће унесемо прљавим рукама или храном. Летње, високе температуре погодују бактеријама. За само сат - од једне, настане их више милиона. Па кад стомак заболи, није за шалу.

Док бринемо због егзотичне грознице еболе чини се да заборавлљамо на заразе у сопственом дворишту.

Мијомир Прелемиш, директор Клинике за тропске и инфективне болести, каже да су инфекције незгодне јер настају веома брзо, пацијентима треба брзо да се помогне , неке од њих могу довести до озбиљних поремећаја општег стања и до тешких запаљења мозга када се ради о вирусним инфекцијама.

Сваке сезоне исти проблеми. За шест месеци забележено је око 8.000 цревних зараза. Иако стомачни вируси најчешће упропасте летњи одмор, списак заразних болести ту се не завршава.

Лето погодује и инфекцијама које преносе глодари и крпељи попут - мишје грознице и лајмске болести. А последња три месеца претиле су нам тешке цревне инфекције, лептоспироза, жутица, грозница Западног Нила. Чак и њихова епидемија.

Како су мајске поплаве и кишно лето утицали на уобичајене летње инфекције?

Бојана Гргић, епидемиолог Института "Батут", рекао је у току ове године имате врло мало оболелеих од грознице Западног Нила, а прошле године била је велика епидемија.

"Чак имамо пад оболелих од хепатитиса А. Заиста је постојао ризик и током поплава и након повлачења поплава, људи су просто радили у таквим условима, али ето имамо мањи број", навела је Гргићева.

И то за трећину у односу на прошлу годину, када је од жутице боловало 146 људи. Добра вест је и да је оболелих од грознице Западног Нила чак 30 пута мање.

Међутим, број оболелих од салмонеле није се смањио у односу на прошлу и претпрошлу годину. Забележено је око 700 случајева. Тако ће свако на свом терену морати и даље да ради. Нема опуштања, кажу епидемиолози.

Упозоравају, прва баријера за спречавање стомачних инфекција обавезно кување јаја и меса. Воће и поврће добро перите. Где год да сте заштитите се од досадних инсеката. Стара порука је најбоља и најјефтинија - превентива је прање руку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи