Читај ми!

Параћин, имовински односи коче издавање решења

Од 3.000 поплављених објеката у Параћину, тешко је оштећено 2.000 домаћинстава. Потпуно ће морати да се реконструише 30 кућа. Канцеларији за обнову до сада је послато тек стотинак решења за доделу помоћи. Као најчешћи проблеми јављају се нерешени власнички односи.

Од слика поплављеног града које су обишле свет, три месеца након катастрофалних поплава улице у Параћину су суве, али је тек нека кућа обновљена. Већина оних који срећују своје домове раде само најосновније.

"Ту је била трска, и кад смо избацили ствари, то је све легло. И тако, треба и другу кућу да радимо али немамо средстава", рекао је Радош Драмићанин.

И породица Стајић сама је почела са обновом куће.

"Бетонирали смо и обили зидове унутра. Мој сестрић нам је позајмио паре", каже Љиљана Стајић.

Две куће реконструисала је Фондација Драгице Николић, а још 10 урадиће Фондација "Ана и Владе Дивац". Издавање решења о додели новчане помоћи иде споро углавном због нерешених имовинских односа.

Загорка Срејић, која је добила решење у трећој категорији, каже да још увек није добила новац за обнову. Ни сама не зна зашто.

"У раду је 564 предмета. Око 3.000 објеката је пријавило штету, укупно је око 60 одсто објеката категоризовано и то уз помоћ Канцеларије за обнову која нам је послала грађевинске инжењере јер и њих нисмо имали довољно", рекао је председник општине Саша Пауновић.

Учионице Технолошке школе, најтеже оштећене поплавама, по свему судећи, остаће празне. План је био да ђаци иду у суседну Економску школу, али због слегања терена и ту има проблема.

Настава ће се од септембра одржавати у другим школама, а инжењери Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге, у сарадњи с Министарством просвете, процењују оштећења пре расписивања тендера за санацију школа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи