Читај ми!

Скупштина европских регија у Новом Саду

Летња академија Скупштине европских регија (АЕР), која је у Новом Саду окупила око 100 учесника из 20 земаља, веома је важна препорука за наставак интегрисања Србије у ЕУ, оценио је председник војвођанске владе Бојан Пајтић.

Бојан Пајтић је, на на отварању скупа посвећеног регионалној разноликости и социјално-економском расту, у великој сали Скупштини Војводине, рекао да је нормално да се о мултикултуралности, мултиетничности и мултијезичности често говори, преноси Танјуг.

"Никада ни једна добра реч није сувишна о тим појмовима, који су тема овог петодневног скупа, ако се има у виду да смо крајем прошлог века у Европи а и данас широм света били сведоци ужасних ратова, истакао је Пајтић.

Председник војвођанске владе нагласио је да је велики значај за Србију што је Војводина домаћин Летње академије АЕР и додао да та асоцијација обухвата велики број европских регија и да ужива висок углед у европским и другим међународним институцијама.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, истичући важност одржавања тог скупа у нашој земљи, рекао је да ће то бити још један допринос нашем представљању Европи као и ублажавањуна предрасуда према Србији и Војводини.

Он је укратко подсетио на историјат Војводине, чије је насељавање, како је рекао, почело пре 300 година, истакавши да су сви они који су овде дошли од самог почетка "вежбали на ефикасан начин како различити људи могу живети складно на једном простору".

Војводина је данас простор у којем су "суживот, мултиетничност и толеранција били присутни и пре него што су се ти појмови и открили", рекао је Пастор наглашавајући да се наша покрајина с правом може дефинисати и као "Европа у малом"..

Председница АЕР Ханде Осан Бозатли истакла је да је циљ Летње академије да се све различитости уједине и искористе, за изградњу мира у Европи и свету.

Бозатли, која је други пут у Србији, указала је и на неопходност заједничког рада, како у оквиру европских регија тако и шире, узимајући при том у обзир богатство етничких, религиозних, културних и других различитости.

"Војводина може да буде означена као симбол заједништва, поштовања и суживота људи различитих нација”, казала је Ханде Осан Бозатли.

"Мултикултуралност, мултиетничност и мултијезичност - регионална различитост као предуслов за социо-економски развој" тема је тог скупа, чији су организатори Скупштина Војводине и Покрајинска влада, у сарадњи са АЕР.

На свечаном отварању Летње академије АЕР учесницима су се обратили И званичници из европских регија а у оквиру радног дела скупа првог радног дана је академик Тибор Варади одржао предавање "Да ли се толеранција гради на поимању једнакости или на поимању различитости".

Професор на новосадском Правном факултету Светозар Чиплић говорио је о уставу и људским правима у контексту регионалне различитости.

За учеснике скупа биће организоване посете Сремским Карловцима, фрушкогорским манастирима, Ковачици, Зрењанину и Суботици а у петак ће у Народној скупштини Србије у Београду бити одржана завршна излагања, чиме ће Летња академија АЕР бити затворена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи