Читај ми!

Други круг мале матуре, тест из српског

Тестом из српског, односно матерњег језика почео је други рок завршног испита за основце. Ученике који су тест полагали у Основној школи "Владислав Рибникар" посетио је помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић и поручио да у средњим школама има довољно места за све.

Малу матуру у августовском року полаже укупно 1.268 ученика, а само у Београду за полагање пријавило се 136 ђака, који због болести, привремене спречености на завршни испит нису могли да изађу у јуну, преноси Танјуг.

Помоћник министра просвете рекао је новинарима да се за други круг завршног испита пријавило 1.268 ученика, али да ће се након завршеног тестирања знати колико је њих изашло на завршни испит.

"Tридесетак њих је из поплављених и угрожених подручја. За сва она места која су преостала у средњим школама ученици равноправно конкуришу", рекао је Антонијевић.

Он је додао да ће они који буду имали 80 или 100 бодова, а желе да упишу школу у којој су места већ попуњена, бити уписани у жељену школу преко "афирмативне акције".

Помоћник министра просвете Зоран Костић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да у средњим школама има више од 12.000 слободних места. 

За ученике који због болести ни данас нису могли да изађу на завршни испит, организовано је полагање код куће, за двоје ученика из Школске управе Београд наставници су однели тестове кући.

Реч је о деци која су недавно изашла из болнице, а полагање завршног испита је потврда о завршеном осмогодишњем школовању, односно не може да се заврши основна школа док се не положи завршни испит.

Тест из математике ученици ће решавати сутра, док је комбиновани тест заказан за среду. У средњим школама у Србији, након јунског уписа, остало је 13.000 слободних места.

Прелиминарни резултати августовског завршног испита биће објављени у школама 21. августа, а коначни резултати 23. августа, када је и рок за предају попуњене листе жеља за упис у средње школе.

Упис ученика биће 27. и 28. августа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи