Читај ми!

Споменик руском цару до 19. октобра

Градски менаџер Београда Горан Весић изјавио је да је изабран камен за постамент споменика последњем руском цару Николају II Романову, који ће до 19. октобра бити постављену парку у Улици Краља Милана у центру Београда.

Споменик последњем руском цару Николају II Романову биће подигнут на простору према Руском дому. Сагласност за то дали су и руски вајари и Завод за заштиту споменика, преноси Бета.

Весић је навео да је подизање споменика цару Николају одуживање српског народа том руском владару, који је спасао српску војску после преласка Албаније у Првом светском рату.

"Пошто су савезници оклевали да пошаљу бродове по Србе, Николај Романов је запретио да ће Русија иступити из рата. Иницијатива да се овом владару у Београду подигне споменик настала је одмах после рата, али се на њену реализацију чекало готово пуних сто година", рекао је Весић.

Споменик је донација Русије, а уређење парка ће обезбедити Град Београд.

"Камен је из Бугарске и Македоније, јер такве врсте нема у Србији. Верујем да смо пред потписивањем уговора са једном компанијом из Бугарске која ће га донирати. Камен би требало да буде испоручен током септембра, а споменик ће стићи возом из Москве. До тада ће Зеленило средити парк, и у наредних седам дана почињу радови", рекао је Весић.

Градски менаџер је најавио да ће бити обновљен и запуштени плато код Победника на Калемегдану.

"То је место симбол Београда, али и простор који сваког дана посети мноштво домаћих и страних туриста. Завод за заштиту споменика је почео да ради пројекат реконструкције. Кад заврше, знаћемо колико новца и времена је потребно за то", рекао је градски менаџер Горан Весић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи