Читај ми!

Припреме на Церу за прославу јубилеја

Државна церемонија обележавања стогодишњице Церске битке биће 19. августа. На тај дан је српска војска пре сто година, у завршници четвороднених борби, забележила прву победу над Аустроугарском у Великом рату. Код Спомен-комплекса у Текеришу и на Церу, у току су последње припреме уочи обележавања великог догађаја у историји наше земље.

У Текеришу војска поставља шаторе и уређује парк. Сви од домаћина до мајстор, ужурбано пролазе поред споменика Церским јунацима како би историјски комплексуредили за свечаност.

"Поносни смо што се овако лепо уредио спомен-комплекс и што је урађен пут", каже Јелена Ђорђић из Текериша.

Вајар Зоран Марковић каже да се облажу старе бетонске површине гранитним плочама и да се потпуно мења ограда.

Уз бисте церских војсковођа за стогодишњицу велике битке постављене су и две нове: краља Петра и краља Александра Карађорђевића. Реновиран је и спомен-музеј а након 25 година урађена је и нова поставка.

"Тематски другачије урађена, доста је прегледна, додате су нове фотографије које раније нису постојале, додати су експонати", објашњава водич Станица Милојевић.

Поплаве у мају и кишно лето успорили су реновирање комплеса. Уз завршне радове бројни посетиоци пристижу свакодневно.

Неки долазе да виде како изгледа споменик, неки су ту раније да би избегли гужву а неки су дошли и из иностранства.

"Мени су овде учествовали у биткама и прадеда и деда. Деда је преживео а прадеду су вратили у ковчегу и сахранили у родном Ариљу, ја сам први пут овде", каже Јелена Ружичић из Штутгарта.

За стогодишњицу битке, неколико километара од споменика, на обронцима планине изграђена је црква. Посвећена је церским јунацима и задужбина је шабачког свештеника.

"Градили смо на нашем породичном имању, последњих година са наших неколико пријатеља, а њу ће осветити на само Преображење његова светост господин Иринеј и његово преосвештенство епископ шабачки Лаврентије", каже свештеник Војислав Петровић.

На Цер су већ стигли чланови бројних удружења. Постављени су и орјентири за пешачке туре путевима церских јунака.

Уз државну церемонију, град Лозница, друштво српских домаћина и епархија шабачка организују целодневни програм на Церу.

А за све оне који планирају да дођу на Цер, упозорење да вода на Степиној чесми поред споменика, нити на чесми на Липовим водама на Церу није за пиће.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи