Читај ми!

Савети националних мањина спремни за изборе

Бирачки спискови за изборе за Савете националних мањина требало би у понедељак да буду привремено затворени. Тада ће се знати које ће мањинске заједнице представнике бирати на непосредним изборима, а које посредством електорске скупштине.

На претходним, првим изборима 2010. године, од деветнаест 16 националних савета изабрано је непосредним гласањем.

Већина националних савета прикупила је довољан број потписа за излазак на непосредне изборе. Услов за то, по закону, јесте да се у посебан бирачки списак упише више од 40 одсто гласача одређене мањине, према последњем попису.

"Ми сада по задњем попису имамо око 147.000 припадника, на основу тога нама је сада потребно око 60 хиљада припадника а то је цифра од 3.000 која нама недостаје. Надам се да ћемо овом динамиком, како смо наставили око уписа да стекнемо услов за директне изборе", каже Витомир Михајловић из Националног савета Рома.

Због проблема на прошлим изборима, Бошњаци имају два национална већа, у техничком мандату и непризнато веће. Бошњачка културна заједница, која је на прошлим изборима освојила највише мандата, учешће на предстојећим изборима условљава исправљањем, како кажу, неправде током прошлих избора.

"Ми смо имали легитимитет од народа који смо добили на прошлим изборима, скоро 50 посто је гласало за листу Бошњачке културне заједнице коју је предвопдио муфтија Зукорлић. Нисмо имали, односно оспорен нам је на бруталан начин легалитет, и уколико ови избори треба да буду наставак те приче онда не видим смисао да се одржавају", сматра Адмир Муратовић из Бошњачке културне заједнице.

Бошњачко национално веће у техничком мандату, изаћи ће на изборе. Њихов председник Есад Џуџо, позвао је бошњаке да се упишу у бирачки списак. За то наводи три разлога.

"Директно учествују у настваку школства на бошњачком језику, у изградњи меморијалног центра Хаџет свим невино побијеним Бошњацима у задњих 100 година и директно учествују у обнови Гази Исембегове џамије", каже Џуџо.

Већ сада је извесно да ће Мађари свој савет бирати на непосредним изборима. До сада је уписано више бирача него на претходним изборима.

"Свака могућност избора је нешто преко чега остварујемо своја права. Свако ко себе искључи из тог процеса је губитник. Ја предлажем сваком ко је припадник мађарске заједнице да оде у општину и реши то питање и онда ће моћи да учествује. Ја се искрено надам да ће више од 75 хиљада Мађара изаћи на изборе", каже Тамаш Корхец из Националног савета Мађара.

У бирачке спискове моћи ће да се уписују и после привременог затварања спискова, све до половине октобра.

"Ми још нисмо чврсто одлучили, имамо неколико дана простора да се само расписивање избора и закључење привременог бирачког списка помере до наредног петка и уколико буде потребе у понедељак ћемо размотрити са министарком Удовички и донети адекватну одлуку", каже државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак.

Први пут националне савете бираће и Црногорци и Пољаци. Изменама закона, надлежност за спровођење избора пребачена је са централне на Републичку изборну комисију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи