Читај ми!

Уницеф: Повећана смртност ромске деце

Смртност деце у ромским насељима скоро је два пута већа у односу на остатак становништа Србије, показали су резултати истраживања о положају деце и жена које је спровео Уницеф.

Смртност деце у ромским насељима износи 13 одсто, док је код остатка становништва она дупло мања (шест одсто), главни је закључак истраживања, преноси Бета.

"Резултати истраживања показали су да се јаз између жена и деце у ромским насељима и остатка популације продубио у односу на 2010. годину. Разлике између сиромашних и богатих, дечака и девојчица и руралних и сеоских средина су све веће", рекао је директор УНИЦЕФ-а Мишел Сен Ло, представљајући резулате истраживања.

До треће године, 81 одсто деце је примило све препоручене вакцине, док је то случај за мање од половине ромске деце.

Директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић поручио је држави да има "много посла који мора врло брзо да се одради", јер резултати нису оптимистични.

Кад је реч о предшколском образовању, број ромске деце је опао са 22 одсто на девет, док је за осталу децу он порастао на 50 одсто.

И по питању образовања ромске деце ситуација није оптимистична. Око 97 одсто деце школског узраста упише се у први разред, док за децу ромских насеља тај проценат пада на 69 одсто. Такође, 15 одсто девојчица ромских насеља похађа средњу школу, док је тај број за осталу децу 89 одсто.

Као један од разлога изостанка школовања ромске деца, наведено је то што је више од половине девојчица ромске припадности ступло у брак пре 18. године, док се 17 одсто ових девојчица удало пре 15. године. Међу њима, 38 одсто адолесценткиња родило је бар једно дете пре пунолетства.

Подаци из области дечје заштите показују напредак када је у питању дисциплиновање деце. Од 2010. године, проценат деце која су доживела психичко или физичко насиље је опао на 43 одсто код опште популације, однсно 66 одсто у ромским насељима.

Истраживање међунарнодних показатеља (МИЦС 5) је међунардни истраживачки пројекат Уницефа-а који ова организација спроводи на сваких пет година у више од 100 земаља света.

Подаци овог истраживања чине део припрема за коначни извештај Генералног секретаријата Уједињених нација о Миленијумским развојним циљевима 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи