Читај ми!

Нема препрека за небодере у Београду

Да су се изградили сви најављени пројекти и поштовали планови детаљне регулације у последњих десет година, престоница би данас имала своје препознатљиве куле и уређенији и функционалнији живот, тврде у градској скупштини. Зато су усвојили студију високих објеката и донели одлуку да инвеститори могу бити власници земљишта.

У петак ће у обновљеној згради Београдске задруге премијер Александар Вучић и инвеститор из Уједињених Арапских Емирата Мухамед ел Абар представити мастер план за "Београд на води". Поставља се велика макета пројекта, а грађани ће моћи да виде и један комплетно опремљен стан у будућој кули. 

Препрека за градњу кула више нема, јер је Студија која је ограничавала висину објеката ван снаге. На потезу су сада инвеститори.

На зелено светло и добијање грађевинске дозволе за изградњу куле од 39 спратова на Новом Београду чека руско-српска компанија, а, како кажу, план је да се зида 2016. године.

"Изградња високих објеката има мноштво предности у урбанистичком смислу јер на знатно мањој површини имате могућност да изградите релативно високу површину објеката, остављајући доста простора у партеру да озелене и друге садржаје", објашњава менаџер компаније "ПСП Фарман" Небојша Црнобрња.

На Новом Београду ће се градити и Ротирајући торањ, јединствен у Европи. Имаће 101 спрат и централни стуб, око којег ће се спратови окретати. И код хотела "Југославија" грчки инвеститор спрема пројекат за два небодера.

У реновираној Београдској задрузи, где ће бити седиште предузећа "Београд на води", завршавају се припреме за свечано отварање. Из Скупштине града кажу да је један од приоритета градских власти да се географски положај престонице искористи на најбољи начин.

"'Београд на води' је приоритет градских власти и план је да се 2015. крене са изградњом прве фазе пројеката. Инвеститорима се шаље порука да градска управа не жели више да губи инвеститоре, већ хоће да створи такав систем да ће многи желети да улажу у Београд и неће морати да прикупљају мноштво папира и годинама чекају добијање грађевинске дозволе", истиче градоначелник Београда Синиша Мали.

Студија високих објеката има својих мана, али она мора да штити изглед града, сматрају стручњаци.

"Струка је за изградњу високих објеката, али позиције морају бити јасно дефинисане планском регулативом и не би требало да буду подложне промени на основу жеља појединих инвеститора", истиже председница Друштва архитеката Београда Весна Чагић.

За извођаче радова изградња великих објеката је шанса да се они опораве.

"Изградња овако великог комплекса као што је 'Београд на води', упослиће значајне капацитете домаће грађевинске индустрије, спречити рад на црно. Мораће фирме које буду изводиле радове, да донесу референце нашим произвођачима и многе фирме из стања неликвидности да врате у стање ликвидности", наводи консултант за некретнине Горан Родић.

Прве куле наши грађани моћи ће да виде 2016. године. Арапски инвеститор, како је најављено, подићи ће око два милиона квадрата стамбено-пословног простора.

Кула од 210 метара и тржни центар биће први објекти који ће се зидати.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи