Читај ми!

Француска отворена за српске студенте и ђаке

Млади који желе да наставе школовање у Француској могу да користе стипендије владе из Париза или Фонда за младе таленте, а од ове године додељују се и стипендије за средњошколце.

У протеклих 14 година, Влада Француске доделила је више од 300 стипендија нашим академцима, а највећи број студената отишао је на последипломске студије из природних и техничких наука. Од ове године, први пут, придружиће им се и академци из Новог Пазара.

"Надам да ћу успети да добијем потребно знање, а циљ ми је да останем у Новом Пазару и да овде применим своје знање", каже студент економије Универзитета у Новом Пазару Енес Амзагић.

Многима није било тешко да се одлуче да школовање наставе баш у Француској.

"У мом случају је било лако одлучити се за Француску, с обзиром да је у питању козметика, а то је земља која тренутно у Европи, у тој области, нуди највише", истиче студенткиња фармације Универзитета у Новом Саду Јована Самарџић.

Иако већина каже да ће се по завршетку студија вратити у земљу, статистички подаци показују да њих 20 одсто остане у иностранству.

"На мени као министру и Влади јесте да првенствено изједначимо стопу незапослености код младих и код остатка грађана и да вам отворимо врата за безбрижан повратак", поручује министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Пред младима је велика одговорност, а с обзиром на то да се у њих улаже, од њих се доста и очекује.

"Најбољи студенти Србије имаће прилику да добар део живота проведу у Европској унији где ће моћи да се упознају са европским вредностима и да студирају на више језика. Тиме им је омогућена културна мобилност што је модел интелектуалца 21. века", поручује амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио.

До сада је најбољим студентима и средњошколцима додељено више од 12.500 стипендија и награда Фонда за младе таленте, од тога је око 1900 стипендија додељено за мастер и докторске студије у иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи