Читај ми!

Ускоро забрана соларијума?

Дерматолог Мирослав Динић упозорава да се број оболелих од рака коже повећава. Треба избегавати претерано излагање сунчевим зрацима и користити заштитне креме, препоручује др Динић и истиче да је за кожу изузетно штетно сунчање у соларијуму, па очекује да ускоро буду забрањени.

Др Динић, дерматолог на Клиници за кожне и полне болести ВМА, објашњава да највећи ризик да оболе имају особе у чијој породичној анамнези постоји податак о туморима коже, они са више од 50 младежа и људи који су се у раној младости константно излагали сунцу.

Сунце не прети кожи уколико се због препланулог тена кожа константно не излаже сунчевим зрацима, рекао је др Динић гостујући у Дневнику РТС-а. 

У том случају, додаје, поред тога што може да изазове опекотине, постоји опасност да изазове и туморе коже, превремено старење коже, појачану пигментацију и задебљање коже.

Динић каже да се заштита од сунца може регулисати одећом и да је на мору најбоље користити препарате са УВА И УВБ филтерима, који спречавају да сучеви зраци дођу до површине коже. Ипак, ни то није апсолутна заштита, па је препорука дерматолога да се избегава излагање сунцу у најтоплијем делу дана.

"Све је већи број оболелих од рака коже и сматра се да се учесталост удвостручује сваких десет година. Меланом се открива и у Србији тако што се кожа прегледа дермоскопом, апаратом који дубински прегледа кожу односно карактеристике измењене коже", објашњава Динић.

Саветује да људи који имају равне, црне младеже, контроле обављају најмање једном годишње. Како каже, треба очекивати да се употреба соларијума у Србији ускоро забрани.

"Највероватније ће у неком периоду соларијуми бити забрањени, а корисници јасно упозорени да на сопстени ризик улазе у соларијум. Тај ризик је појава меланома, неких преканцероза и превремено старење коже", упозорио је др Динић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи