Читај ми!

Забрињавајућа игра човека и природе

Међународна заједница све више инсистира на смањењу емисије штетних гасова, али и на прилагођавању и припреми за последице глобалног загревања. За крај овог века предвиђања су забрињавајућа. Да би се спречило повећање температуре на Земљи, неопходно је редуковати загађења, повећати енергетску ефикасност, заштитити шуме и водотоке.

Климатске промене нису само топло-хладно. После суша, поплава, топлотних таласа стижу глад, болест, сиромаштво. Од почетка 20. века, када су масовно почела да се користе фосилна горива и да се у атмосфери гомила угљен-диоксид, па до данас, просечна температура на Земљи повећана је за 0,8 одсто. Предвиђања за крај овог века забрињавају.

"Повећање просечних годишњих температура је од 0,3 одсто почетком века, па до четири степена Целзијусова крајем века, што ће имати драстичне последице како на живи свет тако на животну средину, здравље људи, на привредне делатности", каже Мирослав Тадић из Програма УН за развој.

Да би се до краја века спречило повећање просечне температуре на Земљи веће од два степена, што би имало разоран утицај на читав живи свет, налажу се мере које подразумевају редукцију загађења, повећање енергетске ефикасности, заштиту водотока и шума.

Међу секторима који су најизложенији овим променама је пољопривреда, која мора да прође кроз прилагођавање и смену култура. У шумарству, рецимо, и најзаступљенијој врсти у Србији, модели су познати.

"Потребно је увођење, ми то кажемо других провенијенција, букве из других подручја, евентуално замена врста или нове мере газдовања шумама које треба да омогуће да буква буде адаптивна и да опстане и задржи своју виталност", каже Саша Орловић из Тима за процену рањивости и мера адаптације.

Србија припрема Други национални извештај, према оквирној Конвенцији УН о промени климе.

Истовремено, планира и развој у складу са преузетим обавезама, али и обавезама које проистичу из процеса приступања Европској унији. То, између осталог, подразумева да трећина укупне потрошње електричне енергије до 2020. буде из обновљивих извора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи