Читај ми!

Има ли лека корупцији у здравству?

Како би се смањила корупција у здравству, Удружење грађана "Србија у покрету", уз помоћ партнера, покренуло је шестомесечни пројекат "Болнице без корупције". Обухваћено је пет здравствених установа.

Уколико је пацијенту у Србији потребан лекарски преглед, неопходни су му упорност и стрпљење. Прва препрека је заказивање прегледа, друга чекање на пријем код лекара, а трећа чекање на интервенцију. То, тврде пацијенти, ствара могућност за корупцију.

Бојана Марковић из Удружења "Плави круг" каже да су људи на неки начин приморани да лекарске прегледе заврше приватно.

"Не преза се од давања неког поклона, од тражења личних веза и контаката. У тим ситуацијама не постоји никакво ценкање. Оно што сви морамо да знамо јесте да имамо право на здравствену заштиту без таквих ствари", каже Ђорђе Николић из Канцеларије USAID-а.

Како би корупција била смањена, пројекат је обухватио три мере: постављени су постери са обавештењима о правима пацијента, лекари су информисани шта се све сматра корупцијом, а пацијенти укључени у управне одборе.

"Наше искуство је да имамо одговорне институције. МУП и тужилаштво су одговарали на наше анонимне тужбе које смо подносили у име пацијената, а грађани још увек нису спремни да иду до краја и да стану иза својих пријава", каже председник Удружења грађана "Србија у покрету" Предраг Стојичић.

У пројекту "Болнице без корупције" учествовало је 850 грађана и више од 450 лекара из пет болница.

Да више не желе да буду на лошем гласу сведочи и то што се за учешће у пилот-пројекту, за само неколико дана, пријавило 30 здравствених установа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи