Читај ми!

Стопиран избор српског судије у Стразбуру

Српски судија у Европском суду за људска права у Стразбуру неће бити изабран током јунског заседања Парламентарне скупштине Савета Европе, јер један од троје кандидата које је предложила Србија не испуњава неопходне критеријуме.

Наиме, три кандидата, међу којима су редовни професор Правног факултета у Београду Бранко Лубарда, ванредни професор тог факултета Бранко Ракић и правница у Одељењу за извршавање пресуда у Европском суду за људска права Катарина Недељковић, изабрала је комисија коју је формирао министар правде Никола Селаковић, преноси Танјуг.

Међутим, Панел експерата за избор кандидата за судију препоручио је да се одреди замена за једног од њих, јер, према њиховом мишљењу, не испуњава неопходне критеријуме.

Председник Комисије за избор кандидата Драгомир Милојевић, који је и председник Врховног касационог суда, рекао је Танјугу да Комисија стоји иза избора троје предложених кандидата, да је конкурс спроведен по законима и да су поштоване све процедуре.

Упитан зашто Парламентарна скупштина Савета Европе сматра да би требало одредити замену за једног од њих, Милојевић је рекао да је из медија сазнао за то и да стога не може да коментарише.

"Ја сам из медија и сазнао за то, званично немам никакво обавештење или информацију из Министарства правде", рекао је Милојевић.

Он је навео и да о даљој процедури одлучује Министарство правде, које је и расписало конкурс и образовало комисију.

Србија предлаже новог кандидата

У Министарству правде Танјугу је речено да ће Србија упутити предлог новог кандидата одмах по утврђивању критеријума и процедура за његово предлагање, а имајући у виду мишљење Панела експерата, али и надлежних у Парламентарној скупштини Савета Европе да није потребно понављати цео поступак.

Како је речено, мишљење Панела није обавезујуће за Србију, као ни за једну другу земљу, али је уобичајена пракса да се поштује.

У том министарству наводе да судија Драгољуб Поповић, који представља Србију у Европском суду за људска права у Стразбуру, наставља са својим радом све до избора новог судије.

"То значи да Србија не остаје без свог судије, иако је судији Поповићу истекао мандат од девет година", наводе у Министарству.

На конкурс за избор судије у Европском суду за људска права у Стразбуру стигло је 16 пријава, од којих су четири одбачене јер су имале формални недостатак, док су остали позвани на проверу знања енглеског и француског језика, коју су положила четири кандидата.

Троје кандидата чија су имена послата у Стразбур изабрано је након интервјуа са члановима комисије.

Комисију која је бирала кандидате чинили су, поред Милојевића, судија Врховног касационог суда Вида Петровић Шкеро, заменик републичког јавног тужиоца Снежана Матовић, републички јавни правобранилац Сњежана Продановић и тадашњи држвани секретар у Министарству правде Данило Николић.

Судија у Европском суду за људска права бира се на девет година и не може бити реизабран.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи