Читај ми!

Донаторска конференција 16. јула у Бриселу

Донаторска конференција за прикупљање помоћи жртвама поплава у Србији и Босни и Херцеговини биће одржана 16. јула у Бриселу, саопштио је европски комесар за проширење Штефан Филе.

Европска унија и њене чланице су солидарне са жртвама недавних екстремних поплава у југоисточној Европи, поручио је Филе преко видео линка на интернет страници Европске комисије.

Филе је рекао да ће ЕУ искористити "све расположиве инструменте" да помогне Србији и БиХ да се опораве од последица непогоде и позвао донаторе да дају великодушан допринос опоравку двеју земаља.

Поред Европске комисије, у организацији донаторске конференције учествују Француска и Словенија.

Циљ донаторске конференције је, како се наводи у саопштењу Европске комисије, да се обезбеди додатна подршка Србији и БиХ у санирању последица недавних поплава.

У саопштењу се наводи да ЕУ, Светска банка и УН сарађују са властима у погођеним подручјима на изради извештаја о процени потреба који ће бити завршен у наредним недељама. Ови извештаји ће бити представљени на донаторској конференцији и пружиће основу за утврђивање финансијских потреба.

На конференцију ће бити позвани међународни донатори, државе и финансијске институције, као и највеће релевантне организације цивилног друштва.

За Европску комисију, Француску и Словенију, приоритет је привредни опоравак обеју земаља, па су и саме решене да дају значајан финансијски допринос, наводи се у саопштењу Европске комисије.

Осим мобилисања међународне финансијске подршке, донаторска конференција ће такође допринети и јачању сарадње када је у питању одговор на поплаве и природне катастрофе у региону, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се подсећа да су Србија и БиХ недавно претрпеле најтеже поплаве икада забележене и да је тешко оштећена кључна јавна инфраструктура, стамбени објекти и здравствене и образовне установе.

Процењује се да је више од три милиона грађана посредно или непосредно погођено поплавама. Њихове последице ће имати дуготрајан ефекат на друштвено-економски развој обеју земаља, а могу пресудно утицати и на њихов капацитет за спровођење програма реформи.

У саопштењу се наводи да Србија и БиХ немају довољно капацитета и ресурса да се саме изборе са последицама ове катастрофе, па су стога затражиле међународну финансијску подршку током процеса опоравка и обнове.

На Економском самиту Републике Србије у Београду, француски амбасадор у Србији Франсоа Гзавије Денио претходно је најавио конференцији 16. претходити припремни састанак који ће бити одржан 8. јула у Паризу.

Француски амбасадор је истакао да је важно да извештај о процени штете буде завршен што пре, јер ће, како је рекао, "технички календар зависити од политичког календара".

"Добро је што је Марко Благојевић именован за координатора задуженог за ово питање, али наглашавам да је Босна и Херцеговина већ завршила извештај", рекао је Денио, објаснивши да потреба за квалитетном и брзом припремом извештаја заправо проистиче из потребе за што ширим учешћем на донаторској конференцији.

"Важно је да конференција има регионални карактер, што је на симболичном плану веома значајно како би привукло донаторе. То би, такође, дало и бољу политичку видљивост конференцији", рекао је Денио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи