Читај ми!

Ускоро тендер за испумпавање воде из копова

У наредних десетак дана, биће расписан тендер по скраћеном поступку за испумпавање воде из тамнавских угљенокопова, најавио је директор Рударског басена "Колубара" Милорад Грчић.

Угљенокоп Тамнава-Западно поље обишла је чешка делегација на челу с амбасадорком те земље у Србији Иваном Хлавсовом. Грчић је рекао да се нада да ће упаво Чеси имати значајну улогу на том тендеру.

"После процедуре у Влади Србије, за десетак дана биће расписан тендер, јер ми не желимо да узмемо од неког пумпе, већ да то уради онај који има највише искуства", рекао је Грчић новинарима приликом обиласка копа.

Грчић је нагласио да су представници Колубаре већ сарађивали с чешким компанијама, наводећи да су крајем прошле године покренути преговори с чешком фирмом НОЕН, о модернизацији производње у "Колубари".

Директор РБ "Колубара" истакао је и да ће се пре зиме "оживети" неки делови тамнавских копова, али је додао да није реално очекивати да ће Колубара зиму 2014-15. дочекати потпуно ревитализована.

Испумпавање воде из копа Велики Црљени већ је почело и ниво воде оборен је за два метра.

"Очекујем да ће око 1. септембра коп Велики Црљени бити у функцији, и да ће одатле бити обезбеђена производња угља како би дошли на 70 одсто производње од биланса за 2014", истакао је Грчић.

Грчић очекује и да ће се с тих 70 одсто биланса, обезбедити енергетска стабилност Србије.

Амбасадорка Чешке сматра да ће искуства Чешке, која се 2002. суочила с поплавама, бити драгоцена за Србију.

"Биће нам драго да овде дамо допринос у техничком искуству и сазнањима", рекла је Хлавсова.

Подсетила је да Чешка помаже Србији од почетка поплава и да су до сада, поред државе били укључени и региони, невладине организације, и многе фирме које сарађују са српским компанијама.

Према њеним речима, преко амбасаде до сада је евидентирано 300.000 евра помоћи, али је изразила жељу да се та помоћ настави.

Хлавсова је истакла да се у Чешкој тренутно траже пројекти који би помогли процес обнове у Србији.

"То се односи на пројекте у појединим општинама, јер знам да енергетика остаје битан сегмент и ту чешке фирме могу да вам помогну", истакла је амбасадорка Чешке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи