Читај ми!

Две и по хиљаде лекара чека посао

Министар здравља Златибор Лончар наглашава да је уписна политика студената на Медицинске факултете несразмерна са потребама српског здравства за лекарима. Најављује да ће за недељу дана Mинистарство здравља имати прецизне податке колико лекара и којих специјализација недостаје.

"Не можемо да предвидимо колико ће лекара отићи у иностранство или у приватну праксу, али можемо колико ће у наредних пет година да оде у пензију", рекао је Лончар, преноси Танјуг.

Додаје да посао прикупљања података раде кооординатори које је именовало Министарство здравља за различите области и тек након тога Министарство ће моћи да каже која је њихова стратегија.

Лончар истиче да тренутно на посао у Србији чека 2.455 лекара, а да се сваке године упише 1.087 студената на пет медицинских факултета у Србији.

На питање шта министарство може да учини поводом случаја спорне специјализације лекара из Ниша Милана Јовановића, о којој су писали поједини медији, министар је рекао да је најбоље да се сачека завршетак истраге коју води Медицински факултет.

"Не можемо без релевантних чињеница причати о овом случају на основу оног шта је изашло у новинама. Мислим да ће Медицински факултет изаћи јер они су релевантни да дају оцену свега тога", рекао је Лончар и додао да уколико је неко погрешио постоји закон и зна се које су санкције за то.

Говорећи о заразним болестима попут САРС-а, које су почеле да се шире и у многим развијеним земљама, министар здравља је указао да је то потврда да је сваки здравствени систем рањив.

У Србији се, наглашава министар, спроводи двадесетчеворочасовна контрола и за сада ових болести код нас нема.

Лончар је истакао да је српско здравство добило похвалу од Светске здравствене организације како је систем реаговао током и након поплава јер за сада нема епидемије.

Лекови све доступнији пацијентима

Лончар је на отварању конференције "Јачање комуникације са пацијентима и здравственим радницима", нагласио да на српском тржишту има више од 6.000 регистрованих лекова, и скоро 28.000 регистрованих медицинских средстава.

Наглашава да се повећава број клиничких испитивања, а све у циљу да пацијенти имају поједнаку шансу за излечење као било где у свету.

Директор Агенције за лекове Саша Јаћовић указао је да је претходна година била најуспешнија за АЛИМС, као и да су смањени рокови за регистрацију лекова, а све у истом циљу- да лекови буду доступнији пацијентима.

Из Агенције за лекове подсећају и да је број клиничких испитивања лекова у сталном порасту. Напомињу да се највише клиничких истраживања обави у области онкологије, кардиологије, педијатрије и ендокринологије.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи