Читај ми!

Реструктурирање докторских студија приоритет

Поводом афере са спорним докторатима, Национални савет за високо образовање одлучио је да формира комисију за проверу докторских студија у Србији. Извештај ће бити поднет јавности, а циљ је да се реструктурирањем докторских студија створи атмосфера која би омогућила адекватан научно-истраживачки рад, каже за РТС председник Савета Срђан Станковић.

Гостујући у у Дневнику РТС-а, професор Станковић је објаснио да је то ад хок комисија која ће дати увид у каквом стању су тренутно наше докторске студије.

"Гледаћемо, пре свега, оно што је деликатно – менторства, квалификације ментора, квалификације студената. Све оно што је кључно са аспекта квалитета докторских студија", навео је професор Станковић.

Председник Националног савета за високо образовање истакао је да не очекују превише "ружичасту" ситуацију, а да су највећи проблем категорија студената који докторске студије завршавају по старом систему.

"То 'по старом' значи да имате магистратуру и да тада идете на докторске студије. Не тражи се да објавите рад, критеријуми су дефинисани оним законом по којем је студент кренуо да ради докторски рад", рекао је Станковић.

Професор Станковић је истакао да се креће у реструктурирање докторских студија.

"Желимо да доведемо такозване 'докторске школе', где би се постигла критичана маса истраживача, која би учинила да има мање проблема о којима говоримо. Требало би да допринесе томе да, поред квалитета наставника, буде адекватан и квалитет студената", истиче Станковић.

Према његовим речима, није довољно прописатi стандарде, већ створити и целокупну атмосферу за завршавање докторских студија, јер мали број студената, који их упише, дође до краја студија.

"Не постоје адекватни услови у којима студенти раде своје докторске дисертације. Многи факултети нису у стању да студентима пруже оне услове у којима студенти могу да раде како треба", објашњава Станковић.

Због постојања одређеног броја професора који су ментори и по десет пута, а горња граница менторисања доктроских студија је пет пута, професор Станковић најављује да ће Комисија сагледати ситуацију у тој сфери студија и додаје да "нема смисла да се студије одвијају само зато што се то некоме свидело".

Према његовим речима, Комисија се неће бавити провером тога да ли професори који су на списку за акредитацију факултета заиста и предају на тим факултетима, јер је то у надлежости стриктијих институција.

Комисија ће извештај о раду подносити јавности, најављује професор Станковић.

"Не постоји хијерархијски систем коме даље. Извештај ћемо дати на увид јавности. Треба да се договоримо ко ће предузимати даље кораке", казао је Станковић.

Када је реч о рангирању факултета и универзитета, професор Станковић истиче да треба дефинисати критеријуме за прављење листе, јер није довољно ослонити се само на регулативу Европске уније.

"Свако има своје специфичности. Треба видети шта ми хоћемо од тог система рангирања, чему је намењен. Првобитни план је био да се на томе ради са Министарством просвете, али се тренутно на томе не ради", навео је Станковић.

Председник Савета најављује да ће се измене закона који ће омогућити бржу нострификацију диплома пред Скупштином наћи током јула.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи