Читај ми!

Петиција за заштиту академске части

Министарству просвете и другим надлежним институцијама предата је Петиција о заштити академске части у Србији, коју је подржало више од 1.800 научника и професора из земље и иностранства.

У петицији су подржани напори професора који су на сајту Пешчаника указали на "неетичке радње у делу универзитетске заједнице Србије" и оптужили министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да је плагирао делове доктората, а доскорашњег ректора Универзитета "Мегатренд" Мићу Јовановића да је у својој званичној биографији лажно навео да је докторирао у Лондону, преноси Бета.

Петицију, коју је поднео професор криминологије с америчког Универзитета Јужни Мејн Душан Бјелић, прослеђена је и Националном савету за високо образовање, Националном савету за научни и технолошки развој, Конференцији универзитета Србије и Комисији за стицање научних звања, наводи се у саопштењу.

Потписници петиције затражили су да се формира независна академска комисија сачињена од угледних и некомпромитованих професора из Србије и иностранства која би дала одговоре на сумње да је Стефановић плагирао делове доктората одбрањеног на "Мегатренду".

Такође се тражи да се преиспита акредитација "Мегатренд" унверзитета и да се у будућности испитају сви слични случајеви, на приватним али и на државним универзитетима.

Они су затражили да се приликом акредитације универзитетских програма узме у обзир и поштовање етичких стандарда и правила и да се све мастер и докторске дисертације у Србији, без обзира на то да ли су одбрањене на државним или приватним универзитетима, објављују у електронској фоми, како би биле доступне широј академској јавности.

"Позивамо све институције и учеснике у дебати да овом проблему приступе одговорно и да га не представљају као политичко, већ као академско питање", наводи се у петицији.

Међу потписницима је 1.029 припадника научне заједнице из Србије и 451 припадник научне заједнице из иностранства, а подршку је дало још 1.532 људи који нису научни радници, а који су махом дипломци универзитета у Србији, студенти, или су на други начин везани за универзитет или високо образовање.

Међу потписницима су, како се наводи, Владета Јанковић, Павле Петровић, Александра Смиљанић, Даница Поповић, Душан Павловић, Слободан Антонић, Миодраг Јовановић, Борис Беговић, Душан Теодоровић, Милан Вукомановић, Миодраг Стојковић, Милена Драгићевић-Шешић, Весна Ракић Водинелић, Милета Продановић, Иво Висковић, Жарко Требјешанин и многи други познати и угледни чланови научне заједнице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи