Читај ми!

Бројне подвале при декларисању производа?

Декларисање прехрамбених производа на тржишту Србије је хаотично, а тренутна законска регулатива отвара могућности за бројне манипулације, упозоравају представници потрошачких удружења.

Подвала има код воћних сокова, чајева, производа од меса где су састојци животињског порекла замењени оним биљног порекла, о чему потрошачи, наравно нису обавештени - истичу представници потрошачких удружења, преноси Танјуг.

Удужење потрошача истиче и да непотпуне информације о производима не наносе штету само купцима, већ и представљају нефер конкуренцију и угрожавају "добре" произвођаче.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић истакао је да у декларацији морају бити наведена битна својства и карактеристике самог производа, и да се не смеју сакривати.

Паповић је напоменуо да битна својства не морају да буду набројана таксативно, али да је за сваког потрошача веома битно да зна опште порекло прехрамбених производа које купује.

Према оцени Паповића, стање на домаћем тржишту када је у питању декларисање робе, је хаотично, а злоупотребе бројне годинама уназад.

Сматра да треба појачати надзор над тржиштем и формирати Национални комитет за безбедност хране, јер су, у супротном, отворена врата домаћим и страним шпекулантима.

Председник Покрета за заштиту потрошача Београд Петар Богосављевић каже да је "много хваљен" правилник о декларисању упакованих производа усвојен крајем прошле године.

"Припрема се доношење новог правилника јер актуелни није у потпуности усаглашен са обавезујућом регулативом ЕУ", казао је Богосављевић и прецизирао да се то односи на списак састојака и адитива.

Треба донети посебан закон о декларисању и тако ићи и испред обавезујућег минимума који тражи ЕУ, пре свега у интересу домаћих потрошача, истакао је Богосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи