Читај ми!

Разминирање у складу са планом

Припадници мешовитог руско-српског одреда Федералне агенције Руске Федерација "Емерикон" за хуманитарно разминирање, од 1. априла до данас нашли су на локацији "Параћин 6" 192 неексплодирана убојита средстава (НУС) и шест авионских бомби из Другог светског рата.

"Разминирали смо 210.000 квадратних метара, а међу 192 НУС су миниобацачке мине, 15 пројектила великог калибра и друго", рекао је Танјугу у Јагодини руководилац пројекта Димитриј Гапоњин.

Он је истакао је да одред, упркос честој киши, обавља ручно и механизовано разминирање у складу са планом.

"Кише стварају велике проблеме, јер за време кише не можемо радити а после кише земља је јако влажна и отежава рад деминера", рекао је Гапоњин.

Одред има 45 људи, од којих се 22 искључиво баве деминирањем, у саставу одреда је и група за механичко чишћење, објаснио је Гапоњин.

Он је напоменуо да одред "ради строго по међународним правилима а главини захтев су безбедоносне мере. "Захваљујући таквом раду, сво ово време, хвала Богу, нисмо имали ни један несрећни случај".

Одред дејствује од 2008. гдине а ово је шеста година од када је ангажован у Србији и до сада је очистио 3,7 милиона квадратних метара земљишта. Пронађено је преко 12.000 неексплодираних убојитих средстава.

"Емерикон" пету годину заредом, ради на разминирању површина око бивших војних магацина код Параћина. На овом подручју, свега четири километра од центра Параћина, било је загађено 7,5 милиона квадратних метара замљишта.

Све активности "Емерикона" у Србији финансира Влада Руске Федерације, речено је Танјугу у Центру за разминирање Србије.

Меморандум потписан између Центра за размнирање и "Емерикона" важи до 2022. године, а средства су уплаћена закључно са 2015. годином.

Гапоњин је данас у Јагодини, поводом 22.јуна, инвазије нацистицке Немачке на Совјетски савез 1941. године, са делегацијом одреда и Српско руског химанитарног центра Ниш, положио венце и цвеће на Спомен костурницу 1.170 припадника Црвене армије погинулих 1944. године у току ослобађања тог дела Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи